Elektrische Kraker Basf, Linde Sabic officieel in gebruik genomen

BASF, Sabic en Linde starten elektrische kraker officieel op

Vandaag hebben BASF, Sabic en Linde de eerste grootschalige elektrische stoomkraakinstallatie officieel in gebruik genomen. De drie partijen werkten drie jaar aan  het ontwerp, de engineering en de bouw van de faciliteit. Vanaf nu kan de demonstratie-installatie op de site van BASF in Ludwigshafen normaal opereren.

De drie bedrijven werken sinds maart 2021 gezamenlijk aan de ontwikkeling van elektrisch verwarmde kraakfornuizen. Normaal gesproken worden de hoge temperaturen waarbij het kraakproces plaats vindt bereikt door verbranding van conventionele brandstoffen. Met de demonstratie-installatie willen BASF, Sabic en Linde laten zien dat het mogelijk is om een continue olefineproductie te realiseren door de fornuizen elektrisch te verwarmen.

Data verzamelen

De demonstratie-installatie zal olefines zoals ethyleen en propyleen produceren en mogelijk ook zwaardere olefines uit andere grondstoffen. De kraker is geïntegreerd met de bestaande stoomkrakers op de site in Ludwigshafen. In de komende periode gaan de partijen data en informatie verzamelen, onder andere over het gedrag van de gebruikte materialen in commerciële procescondities. Het is de bedoeling dat de technologie daarna breder in de markt toepasbaar zal zijn.

Twee verwarmingsconcepten

De drie partners testen twee verschillende verwarmingsconcepten in twee verschillende kraakovens. In het ene fornuis passen de partijen directe verwarming toe door een elektrische stroom toe te passen op de kraakbuizen. In het tweede fornuis wordt indirecte verwarming gebruikt door verwarmingselementen rondom de buizen te plaatsen. Met de twee fornuizen kunnen de bedrijven ongeveer 4 ton grondstoffen per uur verwerken. Hierbij verbruikt de installatie 6 MW aan – hernieuwbare – elektriciteit.

Subsidie

De drie bedrijven kregen een subsidie van 14,8 miljoen euro van het Duitse Ministerie voor Economische Zaken en Klimaat onder het programma ‘Decarbonizing in Industry’. BASF zal de demonstratie-installatie ophaar site in bedrijf houden. Linde was verantwoordelijk voor de EPC-werkzaamheden van de fabriek. Het bedrijf zal de technologie in de toekomst commercialiseren.

BASF, SABIC en Linde bundelen krachten in elektrisch verwarmde stoomkraker

Elektrische kraker Basf, Linde en Sabic nadert voltooiing met plaatsen transformatoren

Pilot elektrisch kraken in aanbouw bij BASF Ludwigshafen

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl