Yara Sluiskil

Linde Engineering bouwt CO2-liquefactie installatie voor Yara Sluiskil

Linde Engineering gaat bij Yara in Sluiskil een grootschalige installatie bouwen om CO2 vloeibaar te maken. Dit project maakt deel uit van het streven van Yara om jaarlijks 800 duizend ton CO2 af te vangen, vloeibaar te maken en naar een permanente opslag onder de Noorse Noordzee te brengen.

De installatie komt naast de bestaande ammoniakfabriek van Yara. De opstart van de nieuwe faciliteit is voor 2026 voorzien. In de installatie wordt het CO2 afkomstig uit de ammoniakproductie klaar gemaakt voor transport. Hierbij wordt het gecomprimeerd, gedroogd en met behulp van een koelmiddel vloeibaar gemaakt. Yara slaat het vloeibare CO2 op in horizontale tanks met een totaal opslagvolume van 15 duizend kubieke meter. Hierna gaat het per schip naar de definitieve opslaglocatie.

Dankzij deze installatie kan Yara haar CO2-uitstoot bijna halveren. Momenteel ligt deze op ongeveer 1,8 miljoen ton per jaar. Yara maakte eind vorig jaar bekend dat het 194 miljoen euro investeert in het afvangen van CO2. Yara tekende eerder al een afnamecontract met Northern Lights om vanaf 2025 CO2 diep onder de Noorse zeebodem te kunnen opslaan.

Maatwerkafspraken

Met dit project zet Yara een belangrijke stap om in 2030 haar CO2-uitstoot met 1,5 miljoen ton te reduceren. Afgelopen zomer maakte het bedrijf hierover afspraken met minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. Vanaf 2026 realiseert het bedrijf hiervan al 80 procent. Eind oktober werd bekend dat Yara een subsidie van 30 miljoen euro krijgt voor het Northern Lights project. Dat was een belangrijke factor in de positieve investeringsbeslissing.

Foto: Yara

Yara Sluiskil investeert 194 miljoen euro in CCS-project

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl