Pilot voor efficiënte omzetting CO2 in DME

Bouman Industries bouwt Direct Air Capture unit voor Canadees project ReCarbn

ReCarbn, een innovatieve spin-off van de Universiteit Twente, heeft een overeenkomst gesloten met Bouman Industries om een Direct Air Capture unit voor een project in Canada te realiseren.

Eind vorig jaar sloot ReCarbn een akkoord met Deep Sky om een DAC unit te bouwen in Canada. Deze krijgt een capaciteit om 50 ton CO2 per jaar te verwijderen. ReCarbn heeft nu een overeenkomst gesloten met Bouman om de unit te bouwen, installeren en testen. De installatie wordt voorzien van duurzame energie. In Quebec zijn veel waterkrachtcentrales en is een groot potentieel aan windenergie.

Spin-off

ReCarbn, een spin-off bedrijf van de Universiteit Twente ontwikkelde een innovatief proces om CO2 uit de lucht af te vangen. De technologie is gebaseerd op een moving-bed proces. Het voordeel hiervan is de lagere energieconsumptie ten opzichte van andere technologieën. Onderzoekers van de Universiteit Twente, onder leiding van professor Wim Brilman, werken al meer dan tien jaar aan deze materie. ReCarbn werd in 2022 opgericht om de technologie naar de markt te brengen.

ReCarbn heeft een pilotinstallatie voor de technologie gebouwd met een capaciteit om 3,5 ton CO2 per jaar af te vangen. Voor de ontwikkeling van deze installatie ontving de spin-off een bijdrage uit het Horizon 2020 programma van de EU. De onderneming wordt ook ondersteund door OostNL en de Nederlandse overheid via RVO.

Testfaciliteit

Deep Sky is een Canadese projectontwikkelaar uit Montreal, actief in het verwijderen van CO2 op gigatonschaal. De unit die ReCarbn voor Deep Sky gaat bouwen wordt onderdeel van de testfaciliteit van het bedrijf in Quebec. De partijen zouden dit jaar nog moeten starten met de bouw van de faciliteit. Op basis van de testresultaten zullen de twee bedrijven onderzoeken of commerciële toepassing mogelijk is.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl