Grasland

OCI verkoopt Fertiglobe en Iowa Fertilizer Company

Volgend op geruchten dat OCI Global haar stikstofbusiness zou willen verkopen aan ADNOC, maakt OCI bekend dat het haar aandeel van vijftig procent in Fertiglobe aan dat bedrijf verkoopt. ADNOC krijgt hiermee een aandeel van 86,2 procent in de ammoniak-producent. OCI verkoopt ook haar aandeel in kunstmest-faciliteit Iowa Fertilizer Company in de VS aan Koch.

ADNOC en OCI verwachten de transactie in 2024 af te ronden. De twee partijen kondigden tevens aan dat ze gezamenlijke investeringsprojecten in Noord-Amerika en Europa gaan onderzoeken. ADNOC en OCI richtten in 2019 gezamenlijk Fertiglobe op.

OCI maakte tevens bekend dat het haar aandeel in de kunstmestfaciliteit van Iowa Fertilizer Company in de Verenigde Staten verkoopt aan Koch Ag & Energy Solutions. Koch betaalt 3,6 miljard dollar voor het aandeel. Ook deze transactie moet in 2024 afgerond worden. De kunstmestfabriek werd in april 2017 opgeleverd.

In maart 2023 liet OCI weten dat het haar portfolio zou herzien om meer waarde voor haar aandeelhouders te creëren. OCI wil daarbij breder inzetten op ‘low-carbon’ ammoniak en groene methanol. Het bedrijf wijst hierbij onder andere op het blauwe ammoniak-project – waarbij het geproduceerde CO2 wordt afgevangen – in Texas. OCI denkt dat project in 2025 af te ronden.

In totaal levert de verkoop van Fertiglobe en Iowa Fertilizer Company 7,2 miljard dollar op.

OCI reageert op overnamegeruchten door Adnoc

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl