overeenkomst

Corbion verkoopt emulgatorenbusiness

Corbion heeft bekend gemaakt haar emulgatoren-business te verkopen aan Kingswood Capital Mangament. Het bedrijf kondigde in 2020 al aan dat het deze activiteiten van de hand wilde doen om dat deze niet meer tot de core-business behoren.

Corbion maakte in maart 2020 haar Advance 2025 strategie bekend. Eén van de aandachtspunten van deze strategie was de verkoop van de emulsifier business. Eind 2022 kondigde het bedrijf aan dat het gestart was met het verkoopproces van de emulgatoren. In oktober vorig jaar volgde een bredere veiling voor het bedrijfsonderdeel om de verkoop te versnellen.

Nu neemt het Amerikaanse Kingswood de activiteiten over. Kingswood betaalt 362 miljoen dollar (ruim 330 miljoen euro) voor de emulgatorenbusiness. Corbion verwacht dat het na aftrek van belastingen en overdrachtskosten 275 miljoen dollar (ruim 250 miljoen euro) overhoudt aan de transactie.

De transactie omvat onder andere twee productielocaties in de Verenigde Staten. Er werken ongeveer 175 mensen bij het bedrijfsonderdeel, marktleider in de VS. De twee partijen verwachten de transactie in het tweede kwartaal van dit jaar af te ronden. De emulsifiers-business zal als zelfstandige activiteit worden voortgezet.

Investering

Corbion investeerde in 2015 en 2016 in een uitbreiding van haar Amerikaanse emulgatoren-fabrieken. In Dolton (Illinois) en Grandview (Missouri) produceert Corbion propyleenglycol monoester (PGME) en non-PHO (partially hydrogenated oils) voor de voedingsmiddelenindustrie. Deze investeringen volgden op een besluit van de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) om PHO’s te verbannen. In 2013 startte de FDA een onderzoek naar deze voedingsmiddeleningrediënten, waaruit bleek dat PHO’s niet zonder meer veilig zijn.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl