Yara Sluiskil

Yara Sluiskil investeert 194 miljoen euro in CCS-project

Yara Sluiskil gaat 194 miljoen euro investeren in het afvangen van CO2. Het CO2 wordt over de grens opgeslagen. Met deze investering kan het bedrijf vanaf 2026 de CO2-uitstoot met 800.000 ton per jaar reduceren.

Yara tekende eerder al een afnamecontract met Northern Lights om vanaf 2025 CO2 diep onder de Noorse zeebodem te kunnen opslaan. Yara Sluiskil vangt al sinds zo’n veertig jaar CO2 af uit het productie proces. Het gaat hierbij om zo’n 2,2 miljoen ton per jaar. Zo’n zestig procent hiervan wordt toegepast als grond- of hulpstof voor andere industrieën.  Het resterende CO2 zal vanaf 2026 vloeibaar worden gemaakt en naar Noorwegen worden verscheept. Hier wordt het permanent opgeslagen in een poreus gesteente op 2,6 kilometer diepte onder de zeebodem.

De CO2 ontvangstinstallatie van Northern Lights in Øygarden

De CO2 ontvangstinstallatie van Northern Lights in Øygarden

Groen Waterstof

Met dit project zet Yara een belangrijke stap om in 2030 haar CO2-uitstoot met 1,5 miljoen ton te reduceren. Deze zomer maakte het bedrijf hierover afspraken met minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. Vanaf 2026 realiseert het bedrijf hiervan al 80 procent. Eind oktober werd bekend dat Yara een subsidie van 30 miljoen euro zou krijgen voor het Northern Lights project. Dat was een belangrijke factor in de positieve investeringsbeslissing.

Naast de investering in CCS werkt Yara Sluiskil ook aan grootschalige flexibele inname van groene waterstof. Het plan is om vanaf 2026 aan te sluiten op de nationale waterstof backbone, die nu in ontwikkeling is.  De fabrieken van Yara zijn al geschikt om rechtstreeks waterstof in te nemen.

Yara krijgt subsidie voor Northern Lights CCS

Yara maakt afspraken met overheid over reductie CO2 en stikstof

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl