Nieuwe hydrogenplant Rotterdam

Air Products bouwt CO2-afvanginstallatie op Rotterdamse site

Air Products heeft vandaag aangekondigd dat het een CO2-afvang- en behandelingsinstallatie gaat bouwen in Rotterdam. De nieuwe installatie wordt gerealiseerd bij haar bestaande waterstoffabriek. Het is de bedoeling dat de nieuwe installatie in 2026 in gebruik wordt genomen.

Met de bouw van de nieuwe CO2-afvang-installatie zal Air Products voortaan blauwe waterstof leveren aan de raffinaderij van ExxonMobil in Rotterdam. Het bedrijf levert de rest van het waterstof aan andere klanten. Air Products zegt dat met de nieuwe installatie, de waterstoffabriek in Rotterdam de grootste faciliteit voor de productie van blauwe waterstof in Europa wordt.

De nieuwe installatie vangt het CO2 af bij de waterstoffabriek van Air Products en bij de raffinaderij van ExxonMobil. De installatie wordt aangesloten op het Porthos-systeem, waarvoor onlangs de definitieve investeringsbeslissing werd genomen. Dankzij Porthos kan Air Products haar CO2-emissies meer dan halveren.

Tegelijkertijd werkt Air Products aan plannen om groene waterstof te kunnen leveren in de Rotterdamse haven. Het richt zich hierbij op geïmporteerde groene waterstof(-bronnen). Dit project volgt op langetermijnafspraken die ExxonMobil maakte met de Nederlandse overheid.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl