Europees hoofdkantoor Sabic Sittard

Sabic verhuist Europees hoofdkantoor naar Amsterdam

Sabic verhuist haar Europese hoofdkantoor definitief van Sittard naar Amsterdam. Bovendien is het bedrijf voornemens om één van de naftakrakers op Chemelot te sluiten.

Een jaar geleden kondigde het bedrijf al aan dat het plannen had om het hoofdkantoor van Sittard naar Amsterdam te verplaatsen. Ondanks een negatief advies van de ondernemingsraad, kiest het bedrijf er toch voor om naar de hoofdstd te verhuizen. Een deel van de werknemers kan mee verhuizen naar het nieuwe hoofdkantoor. De overige medewerkers worden verplaatst naar regionale kantoren, waarvan een deel naar Chemelot in Geleen. De ondernemingsraad vindt vooral dat laatste gegeven kwalijk, omdat Chemelot een BRZO-industrieterrein is, waar extra veiligheidsrisico’s gelden.

In 2003 kreeg Sabic een subsidie van de gemeente Sittard-Geleen om het hoofdkantoor tenminste vijftien jaar in Sittard te vestigen. Het kantoor is sinds 2006 gevestigd in een iconisch gebouw. Sabic geeft aan dat het op zoek gaad naar een ‘waardige bestemming’ voor het pand. Dagblad de Limburger meldt verder dat het bedrijf één van de twee naftakrakers over een half jaar wil stilleggen. Al in januari vorig jaar meldde diverse media dat het bedrijf sluiting van de olefins 3 fabriek overwoog. Deze plannen lijken nu dichterbij te komen.

Elektrisch kraken

Tegelijkertijd heeft Sabic een overeenkomst gesloten met het Finse bedrijf Coolbrook. Dat bedrijf heeft op Chemelot een pilotinstallatie om haar elektrische kraaktechnologie te testen. Sabic wil onderzoeken of deze technologie ook voor één van haar productielocaties toepasbaar is. Binnenkort wordt ook de elektrische kraker die het bedrijf samen met Linde en Basf in Ludwigshafen bouwt opgeleverd.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl