Haven amsterdam ACWA

Haven van Amsterdam zoekt samenwerking met ACWA Power voor groene waterstof

De haven van Amsterdam, Zenith Energy Terminals en GasLog starten samen met  ACWA Power, investeerder in de energietransitie en pionier op het gebied van groene waterstof, een haalbaarheidsonderzoek naar een groene waterstof exportcorridor tussen ACWA’s waterstofproductielocaties en de Haven van Amsterdam en haar achterland.

De intentieverklaring bouwt voort op eerdere overeenkomsten tussen Saoedi-Arabië en Nederland, met als doel het verbeteren van de samenwerking in verschillende sectoren zoals schone waterstof, zeetransporttechnologieën, normen, certificering en het opzetten van efficiënte internationale toeleveringsketens die beide landen met elkaar verbinden.

ACWA Power wil een grote wereldwijde producent van groene waterstof worden en ontwikkelt momenteel talrijke projecten op verschillende locaties, waaronder het 8,5 miljard dollar kostende NEOM Green Hydrogen Project in Saoedi-Arabië en een tweede project in Oezbekistan.  Wereldwijd staan er nog meer projecten op de agenda. Een deel van de geproduceerde groene waterstof zal worden bestemd voor de export, met een specifieke focus op de Europese markt.

De partijen zullen ook geschikte stimuleringsmogelijkheden onderzoeken die de vraag naar groene waterstof kunnen bevorderen en betaalbaarder kunnen maken. De Nederlandse regering heeft eerder aangegeven 9 miljard euro te reserveren voor de ontwikkeling van de productie en distributie van groene waterstof tot 2030, waarvan 300 miljoen euro is gereserveerd voor import.

Delen:

monique@industrielinqs.nl