Eerste sprekers EIES23 in Antwerpen bekend

Hoe kan de Europese Industrie zich toekomstbestendig maken? Ontdek hoe de transformatie van BASF in Antwerpen vorm begint te krijgen. Welke uitdagingen staan Ineos te wachten in Europa’s grootste industriële investeringsproject? En hoe staat het met de overgang in de haven van Antwerpen? De eerste openingskeynotes van European Industry and Energy 2023 (EIES23) zijn bekend.

Na vier edities in Nederland steekt de European Industry and Energy Summit (EIES23) de grenzen over. Op 7 en 8 december zal EIES23 plaatsvinden in Waagnatie, Antwerpen. Leer alles over groene en blauwe waterstof, circulaire en biogebaseerde grondstoffen, groene ammoniak, koolstofopslag en -gebruik, duurzame energieopwekking, elektrificatie, biotechnologie en meer. EIES23 verwelkomt opnieuw topmanagers als sprekers, innovatieve projecten, verbindende initiatieven, bijevenementen, de Young Professional competitie en de Dragons’ Den of Transition.

De eerste keytalks zijn nu ook bekend:

Jan Remeysen, CEO BASF Antwerpen

De locatie in Antwerpen wordt waarschijnlijk als eerste grote BASF Verbund-site in Europa volledig CO2-neutraal. De unieke locatie biedt namelijk kansen voor de inzet van offshore windenergie en grootschalige opslag van CO2 (CCS). Maar het zal geen gemakkelijke taak zijn. BASF zelf en haar partners zullen enorme investeringen moeten doen. Ook overheden zullen een bijdrage moeten leveren.

‘In the future BASF Antwerp may need four to five times more electricity’

 

Toch is het geen appeltje-eitje. Grote investeringen in infrastructuur zijn cruciaal voor de overgang van de industrie. Naast een infrastructuur voor CO2 en waterstof is de versterking van het elektriciteitsnetwerk van groot belang. De industrie, net als verschillende andere sectoren, zal steeds meer elektriciteit gebruiken. Jan Remeysen in een interview vorig jaar: “We hebben al berekeningen gemaakt. Als we doorgaan met elektrificatie en uiteindelijk met elektrisch kraken, hebben we vier tot vijf keer zoveel elektriciteit nodig bij BASF Antwerpen. Dat vereist enorme investeringen in infrastructuur, alleen al om die stroom hier te krijgen.”

John McNally, CEO Project One, Ineos

Op dit moment bouwt Ineos een ethaankraker in de haven van Antwerpen. Het is een investering van miljarden dollars waar de Europese chemische industrie decennia niet meer mee heeft gezien. Ondanks alle kritiek zal het aanzienlijk schoner zijn dan andere Europese krakers. En tegen het midden van de jaren dertig verwacht projectdirecteur John McNally dat de kraker volledig koolstofneutraal zal zijn. De waterstof, die in grotere hoeveelheden vrijkomt dan bij het kraken van nafta, kan dienen als brandstof. McNally: “Met de waterstof kunnen we direct zestig procent van het aardgas dat we normaal gesproken zouden nodig hebben, vervangen” … “Als er binnenkort veel meer groene waterstof beschikbaar komt in Antwerpen, kunnen we uiteindelijk ook de overige veertig procent vervangen.”

New Ineos cracker in Antwerp to be CO2 neutral by 2036

 

Afgelopen zomer verzamelden zich echter donkere wolken boven het project toen de vergunning onverwacht werd ingetrokken. Een deel van het proces moest dus opnieuw beginnen. Hoewel Ineos nu hoopvol is over de uitkomst, geeft het stof tot nadenken. Wat is er nodig om de industrie in Europa te versterken en tegelijkertijd het klimaat en het milieu te beschermen?

Tom Hautekiet, CCO Port of Antwerp-Bruges

Industriële havens spelen een sleutelrol in de overgang naar een schonere toekomst. Dat geldt ook voor Europa’s grootste chemische haven, Antwerpen.

De chemische industrie en energiebedrijven in de haven moeten investeren in nieuwe technologieën en processen om hun CO2-uitstoot te verminderen en te voldoen aan strengere milieunormen. Daarnaast moeten ze zich aanpassen aan veranderende marktomstandigheden en de vraag naar groenere energiebronnen en producten. Het vinden van geschikt personeel met de juiste vaardigheden en kennis op het gebied van duurzaamheid en energietransitie is ook een grote uitdaging. Ten slotte moeten ze samenwerken met overheden, onderzoeksinstellingen en andere belanghebbenden om de overgang te versnellen en te ondersteunen.

Hoe gaat de haven van Antwerpen-Brugge om met deze uitdagingen en kan ze deze omzetten in concurrentiedoelen en duurzame ambities?

Jacotte Brokken, weerpresentator VRT/chemicus

Sinds april dit jaar is Jacotte Brokken een vertrouwd gezicht op de Vlaamse televisie als weervrouw. Maar ze is meer dan dat! Met een achtergrond in de chemie pleit ze voor een betere communicatie over wetenschap en technologie.

Nu ze zich verdiept in de meteorologie, wordt het klimaatprobleem steeds meer een onderdeel van haar dagelijkse leven. Ze is dan ook zeer geïnteresseerd in hoe de industrie, vaak gezien als een belangrijke bijdrager aan het probleem, ook deel kan uitmaken van de oplossing. Als moderator zal ze samen met Wim Raaijen, oprichter van Industrielinqs en EIES, hoopvolle innovaties en plannen verkennen tijdens de Summit.

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl