lignine

Vertoro schaalt met EU-geld fabriek op Chemelot verder op

Vertoro, dat uit biomassa bio-olie maakt voor duurzame brandstof voor de scheepvaart, heeft een JTF-subsidie gekregen van ruim 1,2 miljoen euro voor het opschalen van de fabriek. Uit de bio-olie gaat het nu ook op grote schaal duurzame grondstoffen halen voor de chemische industrie.

Vertoro, gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus is het eerste bedrijf dat een JTF-subsidie in de wacht sleept. Zuid-Limburg is een van de aangewezen regio’s in Nederland die Europese steun ontvangt om de sociale en economische gevolgen op te vangen van de overgang van fossiele naar groene industrie. De regio krijgt 58,5 miljoen euro uit het Europese Just Transition Fund (JTF) dat begin dit jaar van start is gegaan.

De biomassa die Verdor gebruikt komt van restproducten van de landbouw en bosbouw, zoals zaagsel. Hierin zit onder meer lignine die Vertoro weet om te zetten in ruwe lignine-olie. Deze olie is nu al voor de scheepvaart als duurzame brandstof maar met innovatieve extractiemethoden kunnen er ook duurzame grondstoffen worden gehaald voor de chemische industrie.

Zo kan uit de olie een vanilleachtig molecuul worden gehaald dat chemische bedrijven kunnen gebruiken voor het maken van geur- en smaakstoffen. Verder kan uit de bio-olie een antioxidant worden gehaald dat vitamine E kan vervangen. Met de JTF-subsidie gaat Vertoro de productie opschalen. Een belangrijke stap, want daardoor wordt het veel interessanter voor chemische bedrijven op Chemelot om deze nieuwe biogrondstoffen te testen.

Delen:

monique@industrielinqs.nl