Paebbl CO2 opslag

Paebbl vindt methode om CO2 versneld op te slaan in bouwmaterialen

De Nederlandse-Scandinavische startup Paebbl heeft een innovatieve methode ontwikkeld om de mineralisatie van koolstofdioxide radicaal te versnellen. Wat de planeet eeuwen kost, kan Paebbl in een uur. Paebbl houdt zich bezig met Carbon Capture, Utilisation and Storage (CCUS). Afgevangen koolstof wordt door Paebbl met minimaal energieverbruik gecombineerd met mineralen, wat resulteert in een grondstof die geschikt is voor het maken van bijvoorbeeld papier en beton.

Deze versnelde mineralisatie staat garant voor het permanent vastleggen van CO2, terwijl tegelijkertijd een koolstof-negatief materiaal ontstaat. Aan het proces ligt twintig jaar wetenschappelijk onderzoek ten grondslag. Onlangs kreeg Paebbl een investering van €8 miljoen waarmee in de onderzoeksfaciliteit in Rotterdam o.a. wordt gewerkt aan een recept voor koolstof-negatief cement.

De Nederlandse wetenschapper Pol Knops is een van de oprichters van Paebbl: ‘Wij zetten CO2 om van gas naar vaste carbonaten. Onze mineralisatie versnelt het natuurlijke geologische proces met een factor van meer dan een miljoen. Wereldwijd wordt jaarlijks vier miljard ton cement gebruikt en dat zorgt voor zo’n 8% van de totale CO2-uitstoot. Als we een deel daarvan kunnen vervangen door Paebbl’s cementeus minerale vulmiddel, wordt een baanbrekend dubbel koolstof-voordeel behaald. Een investering in de toekomst van ons allemaal.’

Delen:
Tags

monique@industrielinqs.nl