Exxon Mobil Rotterdam

Esso Nederland bouwt proeffabriek carbonaatbrandstofcel in Rotterdam

Esso Nederland gaat een proeffabriek bouwen op haar site in Rotterdam. Op de proeffabriek gaat het carbonaat-brandstofcel (CFC) technologie testen. Deze ontwikkelde Esso samen met FuelCell Energy.

De pilot is bedoeld om gegevens over de technologie te verkrijgen en deze in een commerciële omgeving toe te passen. Ook wil het bedrijf beter inzicht krijgen in de kosten van het installeren en exploiteren van een CFC-fabriek voor CO2-afvang. De Esso-lokatie in Rotterdam is de eerste plek ter wereld waar deze technologie getest wordt. Moederbedrijf ExxonMobil wil de technologie op andere lokaties inzetten als de test succesvol is.

De afgevangen CO2 zal via het Porthos-project getransporteerd en opgeslagen worden.

Elektriciteit, warmte en waterstof

Carbonaatbrandstofcellen vangen CO2-af, en produceren tegelijkertijd elektriciteit, warmte en waterstof. De technologie is modulair, waardoor koolstofafvang breed toegepast kan worden. Als de CFC-technologie technisch gereed is voor brede toepassing, kan deze een oplossing zijn voor veel verschillende industrieën, aldus ExxonMobil.

FuelCell Energy en ExxonMobil krijgen voor de ontwikkeling van de pilot een bijdrage van de Europese Unie uit het Emissions Trading System Innovation Fund en een subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl