Juniper Bierwang opslag waterstof

Uniper start proef opslag groene waterstof in poreuze rotsformaties Bierwang

Uniper start met de opslag van waterstof in poreuze rotsformaties in Bierwang. De proef is onderdeel van het onderzoeksproject HyStorage naar de levensvatbaarheid van waterstofopslag in poreuze rotsformaties. Op de locatie in Bierwang heeft Uniper Energy Storage een gespecialiseerde gastechnische eenheid opgezet om uitgebreide opslagtests uit te voeren. De inbedrijfstelling is al aan de gang en de injectie van de eerste waterstof staat gepland voor september.

De opslagtest is bedoeld om in drie fasen verschillende methaan-waterstofgasmengsels met een waterstofgehalte van 5%, 10% en 25% te injecteren in een voormalig aardgasreservoir. Na ongeveer drie maanden zal het gas weer worden opgenomen.

Uniper Energy Storage neemt de leiding als consortiumleider en exploitant van het project, ondersteund door partners waaronder OGE, RAG Austria AG, SEFE Securing Energy for Europe GmbH en NAFTA.

‘Waterstof speelt een cruciale rol in onze nieuwe strategie en HyStorage maakt deel uit van de uitvoering daarvan. HyStorage is een veelbelovend project om de bestaande aardgasinfrastructuur te testen voor de mogelijke overgang naar groene waterstof. Het zal ook helpen om de energietransitie te versnellen en tegelijkertijd de leveringszekerheid voor onze klanten te garanderen. Het project zal inzicht geven in hoe opslag in poreus gesteente en technische gasfaciliteiten zullen presteren wanneer de waterstofeconomie op gang komt,’ zegt Doug Waters, Managing Director van Uniper Energy Storage. ‘De vraag naar opslagcapaciteit zal toenemen naarmate duurzame energiebronnen zich uitbreiden en er zijn realistische gegevens nodig om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen. Opslag in poreus gesteente heeft niet alleen een enorm potentieel om flexibiliteit te bieden voor de opkomende waterstofmarkt, maar ook om verbinding te maken met Europese waterstofcorridors.’

Delen:

monique@industrielinqs.nl