CO2

Shell brengt CCS-capaciteit op de markt

Shell is begonnen om opslagcapaciteit voor CO2 op de markt te brengen. Vanaf 2029 of 2030 biedt het bedrijf 1 megaton CCS-capaciteit aan. Het afgevangen CO2 wordt naar lege gasvelden onder de zeebodem getransporteerd, waar het wordt opgeslagen.

Samen met partners ontwikkelt Shell een project om industriële CO2 te transporteren en op te slaan onder de Nederlandse Noordzee. Shell Offshore Carbon Storage NL (SOCS NL) biedt daarbij transport en opslagcapaciteit aan Europese industriële klanten. SOCS NL maakt daarbij gebruik van de transportinfrastructuur die momenteel door Aramis ontwikkeld wordt.

Sinds half juli kunnen potentiële klanten hun interesse in CO2-transport en –opslagcapactiteit kenbaar maken bij SOCS NL. Shell verwacht vooral vraag uit sectoren als afval, cement en chemie. Het bedrijf denkt dat de vraag hoger zal zijn dan het vanaf 2029 of 2030 kan aanbieden. SOCS NL werkt daarom aan de verhoging van de opslagcapaciteit wereldwijd en ook in Rotterdam.

Shell verwacht de eerste helft van 2026 een definitieve investeringsbeslissing te nemen voor het SOCS NL project.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl