Industrie in de verte

ICIS: Goedkope Chinese chemicaliën dreigen EU-markt te overspoelen

Steeds meer bedrijven in de industrie roepen de Europese Unie op om actie te ondernemen om te voorkomen dat goedkope chemicaliën vanuit China de markt zullen overspoelen.

Sinds 2020 is een grote groei te zien in het aantal nieuwe projecten dat in China is opgestart. Een steeds groter deel van de nieuwe productie wordt geëxporteerd, onder andere naar Europa. Dit komt omdat de binnenlandse vraag niet groeit zoals het land verwachtte. Volgens marktonderzoeker ICIS groeit het productievolume van chemicaliën met in totaal zo’n 232,5 miljoen ton per jaar voor het einde van volgend jaar.

Marges

De overproductie in China heeft geleid tot lagere prijzen en een sterke concurrentiepositie ten opzichte van Europese producenten. De hogere export vanuit Azië zorgt er nu al voor dat Europese producenten hun prijzen moeten verlagen, waardoor marges afnemen. De kraakmarges zijn in Europa gedaald tot 85 dollar per ton. In Azië is dit ruim het dubbele, 179 dollar per ton.

Krakers

Een groot deel van de Europese krakers draaien momenteel op een minimum van 65 tot 70 procent. Will Beacham van ICIS schrijft dat de verwachting is dat één of twee krakers zelfs helemaal worden stilgelegd. Momenteel is de concurrentie vanuit China vooral voor producten als epoxyharsen en bisfenol A (BPA) moordend.

Onderzoek

De Europese Commissie doet momenteel een onderzoek naar het dumpen van PET vanuit China op de EU-markt. Ook doet het een onderzoek naar fraude in biodiesel importen vanuit China. De verwachting is dat in oktober maatregelen bekend worden gemaakt om de concurrentie het hoofd te bieden. Deze zouden in april 2024 in kunnen gaan.

 

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl