Laboratorium Avantium

Avantium ontwikkelt proeffabriek polymeren uit CO2

Avantium gaat samenwerken met het Aziatische innovatieve chemiebedrijf SCG Chemicals Public Company Limited (SCGC). De twee partijen gaan samen verder werken aan de ontwikkeling van polymeren uit CO2. Avantium en SCGC willen het proces de komende twee jaar opschalen naar een proeffabriek met een capaciteit van ongeveer tien ton per jaar.

Avantium ontwikkelde het innovatieve technologieplatform Volta Technology om CO2 via een elektrochemisch proces om te zetten in hoogwaardige producten en chemische bouwstenen, waaronder glycolzuur. Door glycolzuur te combineren met melkzuur kan Avantium polylactic-co-glycolic acid (PLGA) produceren, een koolstofnegatief polymeer met waardevolle eigenschappen: het heeft een uitstekende barrière tegen zuurstof en vocht, heeft goede mechanische eigenschappen, is recyclebaar en is zowel thuis composteerbaar als in zee afbreekbaar.

Proeffabriek

SCGC en Avantium werken sinds begin dit jaar samen aan de ontwikkeling van PLGA. De twee partijen zijn nu overeengekomen om de volgende stap in hun samenwerking te zetten en een Joint Development Agreement op te stellen. Onder deze overeenkomst willen Avantium en SCGC de productie van PLGA verder ontwikkelen om vervolgens in de komende twee jaar de productie van glycolzuurmonomeer en PLGA-polyester op te schalen naar een proeffabriek.

Andere partners

De afgelopen maanden heeft SCGC PLGA-monsters van Avantium getest. Door deze samenwerking kan het materiaal sneller naar de volgende commercialisatiefase worden gebracht. Tom van Aken, CEO van Avantium, geeft aan dat de twee bedrijven ook andere strategische en complementaire partners verwelkomen om deel te nemen aan deze samenwerking.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl