Recell opent demofabriek voor cellulose uit reststromen

Recell heeft zijn demofabriek op het terrein van de rioolwaterzuivering in Leek officieel geopend. Het bedrijf wint cellulose uit reststromen en zet deze om naar een nieuwe stroom hoogwaardige, groene grondstoffen voor de chemische industrie. En dat op grote schaal.

Recell ontwikkelde met partners een methode om uit diverse rest- en afvalstromen cellulose te isoleren en om te zetten in glucosemoleculen, die de basis vormen voor veel chemische toepassingen op industriële schaal. Glucose, oftewel suikers, dienen als duurzame bouwstenen voor onder meer bioplastics. Met deze innovatieve methode kunnen de cellulosehoudende en afgeschreven volumes vanuit de papier-, karton-, textielindustrie en rioolwaterzuiveringen worden teruggebracht in de economie.

Groene alternatieven

‘De chemische industrie zoekt naar groene alternatieven voor moleculen die voorheen vooral uit fossiele bronnen werden gehaald. Voor die alternatieven wordt vaak naar de landbouw gekeken, maar daar krijg je concurrentie met voedsel, nog afgezien van de tijd, energie en emissie die zulke groene grondstoffen kosten om te maken’, stelt oprichter en directeur van Recell, Erik Pijlman.

‘Afval wordt grondstof en het is voor het eerst wereldwijd dat vanuit cellulose zoveel groene grondstof wordt geproduceerd’, zegt Ian Jordens, commercial director. ‘Gelijktijdig werken we aan de eerste opgeschaalde fabriek met een ‘kleine’ capaciteit van 50 kiloton. De potentie is nog vele malen groter. Wij hebben de techniek zo in de vingers, dat we zelfs op prijs kunnen concurreren met de alternatieven. In het belang van de vergroening van de hele keten werken we samen met verschillende chemische bedrijven.’

 

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl