‘Geen momentopname van veiligheid maar hele film’

Nu gaat het bij overheidsinspecties vooral om momentopnames, stelt Arjan van Dijk, programmadirecteur van Safety Delta Nederland. ‘Maar je wilt geen foto van de veiligheid maar eigenlijk een hele film.’ Lees binnenkort het hele interview met hem in Industrielinqs Magazine.

Met technische innovaties wordt het steeds beter mogelijk om de integriteit van installaties en werkprocessen continu te monitoren. Een meer transparante samenwerking tussen toezichthouder en industrie kan volgens Van Dijk betere en meer betrouwbare informatie leveren dat een bedrijf de veiligheidsrisico’s werkelijk goed beheerst. ‘We moeten daarom echt van het wantrouwen af tussen overheid en industrie.’

Goede wachtchefs

Hij ziet bovendien verschillende innovaties waarbij het slim analyseren van data juist onveilige situaties zou kunnen voorspellen en dus voorkomen. Het argument van sommige bedrijven dat ze dit soort “concurrentiegevoelige” data niet kunnen delen vindt hij niet erg sterk. Helemaal niet op het gebied van veiligheid. Openheid was er bijvoorbeeld op Chemelot waarbij het chemiebedrijf Anqore samen met deskundigen van Brightsite, TNO en Sitech op grond van onder andere wachtverslagen – met kunstmatige intelligentie – incidenten konden voorspellen. Van Dijk: ‘Goede wachtchefs hebben snel in de gaten als er iets aan de hand is. Dat is uit het woordgebruik van operators te halen. Woorden in wachtverslagen kun je een bepaalde waarde toekennen. Sommige termen worden in de verslagen bijvoorbeeld vaker gebruikt als een situatie niet volledig wordt vertrouwd. Zo’n technische sentimentanalyse heeft voorspellende kracht.’

Veiligere industrie

Het analyseren van data kan daarom de veiligheid in de industrie dus versterken, benadrukt Van Dijk. ‘Momenteel komt er steeds meer data beschikbaar, maar zijn er minder mensen om er iets mee te doen. En als innovaties op Chemelot werken, dan kan het ook  op andere locaties. We moeten vooral methodieken met elkaar uitwisselen, om tot een veiligere Nederlandse industrie te komen.’

Arjan van Dijk is een van de sprekers tijdens Maintenance Next, 18 -20 april in Rotterdam Ahoy.

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl