Samenwerking CO2-opslag Noordzee

Neptune Energy, ExxonMobil-dochter XTO Netherlands, Rosewood Exploration en EBN Capital ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst voor het L10 offshore koolstofafvang- en opslagproject in de Nederlandse Noordzee.

De overeenkomst bundelt de technische en commerciële capaciteiten van de bedrijven, die ruimte bieden om jaarlijks vier tot vijf miljoen ton CO2 ondergronds op te slaan. De partners willen in 2022 het definitieve concept selecteren en denken zelfs eind dit jaar de front end engineering gereed te hebben. Op dat moment kunnen de partijen een aanvraag voor een opslagvergunning indienen.

De partners hebben al verkennende gesprekken met industriële uitstoters uit verschillende sectoren. Ze lopen daarbij vooruit op de de komende ronde voor aanvragen voor SDE++ financiering van de Nederlandse autoriteiten.

Groter gebied

Deze fase van het L10-project voor koolstofafvang en -opslag heeft het potentieel om jaarlijks vier tot vijf miljoen ton CO2 op te slaan voor industriële klanten. Het consortium injecteert het broeikasgas in uitgeputte gasvelden rond de door Neptune geëxploiteerde gebieden L10-A, B en E. Het is de eerste fase in de potentiële ontwikkeling van het grotere L10-gebied als een CO2-opslagreservoir met een groot volume.

Delen:
Tags
Author

David@industrielinqs.nl