Grootste naoorlogse daling energievraag

De Covid-19-pandemie heeft de wereldeconomie massaal ontwricht. Het mondiale energiesysteem kent de grootste schok sinds de Tweede Wereldoorlog, stelt het International Energy Agency (IEA) in een persbericht. De daling van de mondiale energievraag zal dit jaar zeven keer zo groot zal zijn als die na de financiële crisis van 2008. Dit leidt tot een recorddaling van de koolstofuitstoot met bijna acht procent, het laagste niveau in tien jaar.

Nu reizen, handel en mobiliteit worden beperkt door diverse lock-down-maatregelen, daalt de vraag naar fossiele brandstoffen voor kolen, olie en aardgas. Ook biomassa krijgt een forse tik.

Meer duurzaam

Tegelijkertijd is er een grote verschuiving naar koolstofarme energiebronnen zoals wind, zon, waterkracht en kernenergie. Ze breiden hun voorsprong als grootste bron van wereldwijde elektriciteitsopwekking uit tot veertig procent van de energiemix in 2020. Deels is dit een relatieve  verschuiving. Echter ook absoluut wordt er meer duurzaam opgewekt. Dat komt doordat verschillende grote duurzame energieprojecten in gebruik worden genomen.

Anders dan voorheen

‘Dit is een historische schok voor de hele energiewereld. Te midden van de ongeëvenaarde gezondheids- en economische crisis van vandaag, is de daling van de vraag naar bijna alle belangrijke brandstoffen duizelingwekkend groot, vooral naar kolen, olie en gas. Alleen hernieuwbare energiebronnen houden stand’, stelt Dr. Fatih Birol, directeur van het IEA. ‘Het is nog te vroeg om de gevolgen op langere termijn te bepalen, maar de energie-industrie die uit deze crisis tevoorschijn komt, zal aanzienlijk anders zijn dan voorheen.’

 

Delen:
Author