Oostende wil grote waterstoffabriek in 2025

Rond 2025 moet er in Oostende een groene waterstoffabriek komen met een productiecapaciteit van 50.000 ton waterstof per jaar. Een investering van enkele honderden miljoen euro’s.

Net als in Nederland bestaat ook in Vlaanderen het idee dat waterstof een cruciale schakel kan vormen in de energietransitie. Er zijn daarom verschillende plannen voor waterstoffabrieken. En ook met enige ambitie. Het Oostendse initiatief van DEME, PMV en Haven Oostende zou tegen 2025 zelfs de grootste fabriek in zijn soort in Europa kunnen zijn. De fabriek krijgt de naam Hyport en een productiecapaciteit van 300 megawatt.

Belgische kust

Het is de bedoeling dat Hyport brak water gaat omzetten in waterstof. Dat water moet daarvoor eerst door een ontziltingsinstallatie, om vervolgens met elektrolyse gesplitst te worden in zuurstof en waterstof. Voor de benodigde stroom kijkt het consortium naar de nieuwe windmolenparken die nog voor de Belgische kust moeten verrijzen.

1 gigawatt

Het project in Oostende verloopt in fases. Tegen 2022 moet er eerste demo-installatie staan van ongeveer 50 megawatt. De eindmeet van het volledige project is voorzien in 2025.

Ook elders in Vlaanderen rijpen waterstofplannen. Fluxys en Colruyt bekijken de mogelijkheid van een project van 25 megawatt in Zeebrugge of Antwerpen. North Sea Port – waar de haven van Gent en Zeeland tot behoren – wil een fabriek van 1 gigawatt tegen 2030.

Delen:
Author