Schroot

Purified Metal Company dichtbij nieuwe start

Eind vorig jaar werd bekend dat Purified Metal Company (PMC) in Farmsum een doorstart zou maken. Het bedrijf is intussen overgenomen en onderzoekt momenteel wat de meest haalbare en winstgevende koers is na het faillissement in 2022.

Volgens het Dagblad van het Noorden zijn ondernemers Hendrik Hijlkema en Peter Poelman bij de doorstart van PMC betrokken. Het bedrijf ging in 2022 failliet en de fabriek ligt sindsdien in de mottenballen.

PMC ontwikkelde een gepatenteerde technologie om staal dat vervuild was met kwik, lood, asbest en chroom-6-verf te recyclen. Het gerecyclede staal kan worden hergebruikt. Met de bouw van de fabriek was een investering van 70 miljoen euro gemoeid. Deze werd in 2020 geopend.

De reden voor het faillissement is tweeledig. Aan de ene kant was er te weinig aanvoer van vervuild schroot. Volgens PMC kwam dat doordat de overheid schroot met chroom-6 vervuiling niet de status ‘gevaarlijk’ gaf, waardoor het bedrijf lagere tarieven moest rekenen. Daarnaast zijn de gestegen energiekosten debet aan de financiële nood van het bedrijf.

Metaalrecycling bedrijf Delfzijl failliet

PMC kandidaat Northern Enlightenmentz 2021

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl