Loek Radix en minister Micky Adriaansens

Chemelot stippelt route naar circulair en emissieloos 2050 uit

Chemelot gaat fors investeren in verduurzaming. Het chemiepark gaat volledig van het gas af en wil in 2050 volledig circulair en emissieloos zijn. Hierbij is hulp van de overheid nodig voor de benodigde infrastructuur en een consistent overheidsbeleid voor de chemische industrie.

Dat stelde Loek Radix, directeur van Chemelot, bij de presentatie van de routekaart naar 2050 die werd aangeboden aan minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat).

In 2030 moet 25 tot 50% van het aardgas dat als grondstof wordt gebruikt voor de productie van waterstof, vervangen zijn door op afval en biomassa gebaseerde grondstoffen. In datzelfde jaar moet het gebruik van nafta gedaald zijn met 15 tot 30%. Er zitten nu 111 projecten met een investeringswaarde van €9,3 miljard en goed voor 2500 banen in de pijplijn ten behoeve van de Chemelot Strategie 2050.

Radix hield een pleidooi voor meer begrip voor multinationals omdat hier de oplossingen om het klimaatprobleem aan te pakken vandaan moeten komen. Naast begrip moet er ook geld komen om deze stappen te maken. Verder dringt hij aan op een consistent overheidsbeleid waarbij niet telkens nieuwe maatregelen worden getroffen in reactie op incidenten. Ook de vergunningsprocedures moeten versneld worden.

De grondstoffentransitie betekent wel dat de keten langer wordt en er meer industrie komt volgens Radix. ‘Wij moeten namelijk de grondstoffen die nu naar ons toekomen zelf gaan produceren. Biomassacentrales en afvalverbrandingsovens moeten dus dicht, want wij hebben die grondstoffen heel hard zelf nodig.’

Delen:

monique@industrielinqs.nl