Nobian maatwerkafspraak

Minister: 200 miljoen euro voor verduurzaming Nobian

Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze dit voorjaar bindende maatwerkafspraken wil maken met Nobian. Om de projecten van Nobian voor de versnelde verduurzaming te realiseren, wil de Minister 200 miljoen euro reserveren uit het Klimaatfonds.

Nobian tekende een intentieverklaring met het ministerie om in 2030 nagenoeg geen CO2 meer uit te stoten. Het gaat hierbij om directe CO2-reductie van ongeveer 600 kiloton per jaar in 2030. Dat is ongeveer drie keer de reductie die het bedrijf volgens het klimaatakkoord moet realiseren in 2030. Ook wil het bedrijf in Hengelo en Delfzijl de stikstofuitstoot met 440 ton NOx per jaar verlagen, het gasverbruik met ongeveer 350 miljoen kubieke meter en het (zoet)waterverbruik met 1,7 miljoen kubieke meter. In Rotterdam wil het een elektriciteitsbesparing van 135 GWh bereiken. Een groot deel van de activiteiten van Nobian zal worden geƫlektrificeerd.

Onrendabele top

Minister Adriaansens geeft in de kamerbrief aan de intentieverklaring dit kwartaal nog te willen omzetten in bindende maatwerkafspraken. In de intentieverklaring vraagt Nobian een financiƫle bijdrage van 200 miljoen euro voor de projecten in Delfzijl en Hengelo, naast haar eigen investeringen. Volgens de minister is de subsidie nodig, omdat de projecten een onrendabele top kennen. Ook zijn extra investeringen nodig door de versnelde afschrijving en vervanging van bestaande installaties. Deze projecten passen niet in het generieke subsidieinstrumentarium en kunnen daarom in aanmerking komen voor maatwerkfinanciering, aldus de minister.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl