Batterij materialen

Nieuw fonds van 500 miljoen euro voor Europese batterijmaterialen

EIT InnoEnergy en Demeter Investment Managers hebben een fonds van 500 miljoen euro gelanceerd ter ondersteuning van de Europese batterij-industrie. Het fonds is bedoeld voor projecten in de hele waardeketen van batterijmaterialen.

Het nieuwe ‘EBA Strategic Battery Materials’ fonds is in het leven geroepen om de afhankelijkheid van buitenlandse partijen voor de toelevering van batterijmaterialen te reduceren. Dit is in lijn met de Critical Raw Materials Act van de EU, waarin ook belangrijke batterijgrondstoffen zoals lithium, nikkel, kobalt, mangaan en grafiet zijn opgenomen. Het nieuwe fonds bouwt op het succes van de Europese Battery Alliance (EBA250) en richt zich specifiek op projecten die nog vroeg in de ontwikkelingsfase zitten.

Demeter treedt op als manager van het fonds. EIT richt zich op de scouting van veelbelovende projecten. Société Générale treedt op als financieel adviseur.

Ten minste zeventig procent van de investeringen uit het EBA Materials Fund is bedoeld om de waardeketen voor batterijmaterialen in de EU en naburige landen te ondersteunen, van winning tot recycling. De overige dertig procent zal worden gebruikt voor samenwerking met landen als Canada, Namibië en Argentinië.

Foto: BASF SE

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl