Aftrap Ineos Project One

‘Voorwaardelijk gunstig advies voor Project One’

De Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie van Vlaanderen (GOVC) zal een voorwaardelijk gunstig advies geven voor de ethaankraker van Ineos in de Antwerpse haven. Dat melden verschillende Vlaamse media. Ineos zou daarom op korte termijn de werkzaamheden voor het Project One weer kunnen hervatten.

Een positief advies van de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie brengt een nieuwe vergunning voor de ethaankraker dichterbij. De omgevingsvergunning werd afgelopen zomer vernietigd omdat de impact van de stikstofuitstoot op omliggende natuurgebieden niet goed genoeg onderzocht zou zijn. Ineos diende hierna een nieuw uitgebreid dossier in.

Eind november gaven de Stad en Haven van Antwerpen een positief advies over het project. Het Agentschap Natuur en Bos is tegen de komst van de nieuwe kraker en gaf een kritisch advies.

De GOVC vergaderde afgelopen woensdag over het project en zal nu een advies sturen naar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Het is nog onbekend welke extra voorwaarden de commissie stelt aan de vergunning.

Tegelijkertijd stuurde een groep Amerikaanse artsen een brief aan de Vlaamse ministers Zuhal Demir en Hilde Crevits van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin waarin zij waarschuwen dat het doorgaan van Project One een negatieve invloed heeft op de volksgezondheid in de VS. Als grondstof voor de kraker wordt schaliegas ingezet. De manier waarop dit wordt gewonnen, fracking, is omstreden. Omwonenden van frackinglocaties hebben een groter risico op gezondheidsproblemen, stellen de artsen. Twee Amerikaanse artsenorganisaties, uit Texas en Pennsylvania spreken daarom hun bezorgdheid uit. Ook komt bij fracking methaan vrij.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl