Bedrijvigheid chemische industrie blijft dalen

Het aantal nieuwe orders voor de Nederlandse industrie daalde de afgelopen maand maar niet zo snel als in de voorgaande maand. Sommige inkoopmanagers geven aan dat de marktomstandigheden wat verbeteren. Dit geldt echter niet voor de malaise in de chemische industrie waar de productie sinds vorig jaar al met ruim 18 procent is gedaald.

Het einde van de daling is volgens een sectoranalyse van ABN Amro nog niet in zicht. In Duitsland, de belangrijkste exportmarkt voor de Nederlandse industrie, neemt de industriële bedrijvigheid namelijk snel af.

Door de auto-industrie bleef de Duitse industriële productie tot dit voorjaar redelijk op de been. In mei lag de productie van de auto-industrie in de Europese Unie (EU) volgens Eurostat bijna 20 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, dankzij de verbeterde toelevering van onderdelen. De autoproductie compenseerde grotendeels de daling van de productie in andere industriële branches, zoals de chemische industrie.

Er zijn twee lichtpuntjes. Ten eerste hebben veel ondernemingen, bijvoorbeeld in de machine-industrie, nog steeds grote orderportefeuilles. Veel bedrijven hebben orderportefeuilles om een tot twee jaar door te komen. Ten tweede zijn de inkoopprijzen snel aan het dalen, doordat de vraag zwak is en tekorten aan materialen sterk zijn afgenomen. De meeste ondernemingen moeten het daardoor kunnen uitzingen tot de ECB beslist om de rente te verlagen. Dit kan leiden tot een langzaam herstel van de vraag naar industriële goederen.

Delen:
Tags

monique@industrielinqs.nl