Stikstoffabriek Gasunie Zuidbroek

Vijlbrief: ‘Stikstoffabriek Zuidbroek in oktober in gebruik’

In de brief van Staatssecretaris Hans Vijlbrief aan de Tweede Kamer waarin hij aangeeft dat de aardgaswinning in Groningen vanaf 1 oktober dit jaar stopt, schrijft hij ook dat de nieuwe stikstoffabriek van Gasunie in Zuidbroek op dat moment in gebruik moet zijn genomen.

Vijlbrief schrijft in de kamerbrief dat dit een voorwaarde is om met de gaswinning te kunnen stoppen. ‘Gasunie Transport Services heeft laten weten dat de fabriek op 1 oktober 2023 volledig in gebruik kan worden genomen’, aldus de Staatssecretaris. De fabriek kan hoogcalorisch gas omzetten in laagcalorisch gas. Hoogcalorisch gas zit op de meeste plekken in de wereld in de grond. Het Groningse gas is echter laagcalorisch. Het Nederlandse gasnetwerk is afgestemd op dit type gas. Door stikstof toe te voegen aan hoogcalorisch gas, is het geschikt voor gebruik in Nederland.

Vertraging

De bouw van de stikstoffabriek liep meerdere malen vertraging op. Aan de ene kant speelde de corona-crisis en personeelstekorten een rol. Aan de andere kant leidde een hoog op gelopen geschil tussen hoofdaannemer AirProducts en onderaannemer Ballast Nedam ertoe dat de bouw werd stilgelegd. AirProducts beëindigde vervolgens het contract met AirProducts. Gasunie heeft nu extra financiële steun gegeven aan het project, die ervoor moet zorgen dat het project niet nog meer vertraging oplevert.

Afronding stikstofinstallatie Gasunie Zuidbroek verwacht in oktober

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl