waterstof

Eni en Vår Energi nemen Neptune Energy over

Neptune Energy wordt overgenomen door Eni International en Vår Energi. De partijen ondertekenden hiertoe een overeenkomst. De overname heeft een geschatte waarde van 4,9 miljard dollar. De Noorse activiteiten gaan naar Vår Energi, terwijl de overige activiteiten naar Eni gaan. De activiteiten van Neptune in Duitsland maken geen deel uit van de overname en blijven als aparte entiteit bestaan als eigendom van de huidige aandeelhouders.

Het is de bedoeling dat de transactie het eerste kwartaal van 2024 wordt afgerond. Het deel dat door Eni wordt overgenomen heeft een geschatte waarde van 2,6 miljard dollar. Het Noorse deel is goed voor 2,3 miljard dollar. Eni heeft een meerderheidsaandeel in Vår Energi.

PosHYdon

Neptune Energy werd in 2018 opgericht. Het bedrijf heeft een aandeel in velden in Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Egypte, Algerije, Australië en Indonesië. Het is de grootste gasproducent in het Nederlandse deel van de Noordzee, waar het 29 offshore faciliteiten heeft en vier gasbehandelingshubs. Daarnaast neemt Neptune deel aan het project PosHYdon. Dit pilot project heeft het doel om ’s werelds eerste offshore waterstof productie-installatie te realiseren. Deze wordt gevestigd op het Q13a platform dat Neptune in beheer heeft. Daarbij ontwikkelt Neptune ook CCS-projecten om CO2 in lege gasvelden op te slaan, onder andere rondom de L10-A, B en E gebieden. De FEED studie voor het L10-project wordt dit jaar nog afgerond.

CCUS

Eni heeft tot doel om haar aandeel in gasproductie in 2030 te laten groeien tot 60 procent van haar upstream-activiteiten. Het Italiaanse olie- en gasbedrijf was nog niet actief in de Nederlandse Noordzee. Eni ziet daarom deze overname als een verbetering van haar geografische aanwezigheid. Het bedrijf noemt met name de pijpleidingverbindingen een voordeel ten opzichte van het transport van LNG.

Ook geeft het bedrijf aan dat de CCUS-mogelijkheden in de Noordzee interessant zijn om haar doelstellingen om CO2-vrij te opereren te bereiken. Eni werkt in Ravenna aan een CCS project dat in 2024 opgeleverd wordt. Ook het project HyNet in het Verenigd Koninkrijk waaraan het bedrijf deelneemt vordert. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf diverse andere CCS projecten in het VK, Libië, Egypte, Australië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl