Overeenkomst Iberdrola, ACE Terminal

Versterking waterstofcorridor Nederland-Spanje door nieuwe overeenkomst met Iberdrola

Gasunie, ACE Terminal en Iberdrola gaan samenwerken om een waterstofcorridor tussen Spanje en Nederland te realiseren. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola wil groene ammoniak exporteren naar Nederland en als waterstof via het landelijke waterstofnetwerk van Gasunie aan haar Europese klanten leveren.

Om een groene waterstofketen tussen Spanje en Nederland te realiseren hebben Iberdrola, Gasunie en ACE Terminal een intentieverklaring ondertekend. Iberdrola zal daarbij groene ammoniak naar Nederland exporteren via de geplande ACE importterminal in de haven van Rotterdam. Het bedrijf wil de ammoniak vervolgens als groene waterstof transporteren via het Nederlandse landelijke waterstofnetwerk van Gasunie-dochter Hynetwork Services naar Europese klanten.

CEPSA

Eerder dit jaar sloot ACE terminal al een vergelijkbare overeenkomst met de eveneens Spaanse energie-onderneming CEPSA. Bij ACE terminal zal groene ammoniak worden opgeslagen en geconverteerd naar waterstof, zodat het kan worden ingevoed in het landelijke netwerk van Hynetwork Services dat de grote industriële regio’s in Nederland en omliggende landen, zoals Duitsland en België, met elkaar verbindt. Onderdeel van dit landelijk transportnet zijn ook verbindingen met grootschalige opslagfaciliteiten voor waterstof, binnenlandse productie en importterminals in de zeehavens.

Handtekeningen

De gezamenlijke verklaringen werden in het Spaanse Puertollano op de waterstofinstallatie van Iberdrola getekend in bijzijn van koning Willem-Alexander, de Spaanse koning Felipe en minister Rob Jetten voor Energie en Klimaat. Namens Hynetwork Services zette Helmie Botter, manager Business Development Hydrogen Gasunie, haar handtekening, De intentieverklaring werd door ACE Terminal getekend door de drie aandeelhouders: Gasunie Raad van Bestuurslid Ulco Vermeulen, CEO HES International Cees van Gent en namens Vopak Walter Moone, divisiedirecteur New Energies & LNG.

Spanje

Minister Rob Jetten voor Energie en Klimaat benadrukte dat internationale samenwerking essentieel is om de waterstofmarkt en de infrastructuur te ontwikkelen. ‘Binnen de EU heeft Spanje enorm veel kansen en is dan ook één van onze belangrijkste waterstofpartners. Uiteindelijk zijn het de bedrijven die het echt moeten gaan doen. Belangrijk dat dat nu al gebeurt en dat Nederlandse en Spaanse bedrijven afspraken met elkaar maken over de levering van groene waterstof.’

Unieke positie

Ulco Vermeulen, Raad van Bestuur Gasunie benadrukte de unieke positie van Nederland om waterstofhub voor Noordwest Europa te worden. ‘Met de Noordzee, de zeehavens als logistieke importhubs, grote industrieclusters én het beschikbare verfijnde landelijke waterstoftransportnetwerk, zijn alle ingrediënten aanwezig. Gasunie draagt op het gebied van grootschalige import, transport en opslag graag bij aan de realisatie van deze internationale waterstofketen.’

ACE Terminal

Egbert Vrijen, projectdirecteur ACE Terminal: ‘We zijn verheugd dat Iberdrola onze open access terminal heeft gekozen voor de ontvangst, opslag en distributie van ammoniak als drager van groene waterstof. Na de eerder gesloten intentieverklaring met het Spaanse Cepsa voor de aanlevering van groene ammoniak, zetten we samen met Iberdrola een nieuwe stap in het tot stand brengen van de waterstofketen tussen Spanje en Nederland’.

Cepsa en ACE Terminal brengen groene waterstof vanuit Spanje naar Rotterdam

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl