Xycle bouwt pyrolyse-installatie in Rotterdam

Xycle bouwt pyrolyse-installatie in Rotterdam

Xycle bouwt een fabriek in Rotterdam die 20.000 ton niet-mechanisch recyclebaar plastic per jaar gaat omzetten in pyrolyse-olie. De bouw van de installatie in de Europoort begint in het vierde kwartaal van dit jaar.

Xycle is een joint venture van NoWit, Patpert Teknow Systems en Vopak. Het bedrijf heeft veertien jaar gewerkt aan de pyrolyse-techniek, waarbij gemengd plastic wordt verhit zonder dat er zuurstof bij komt. Het verbrandt dan niet, maar valt uiteen en kan weer worden ingezet als grondstof.

In India is de capaciteit van het proces sinds 2012 steeds verder opgeschaald. Van 50 kilo per dag in een batch naar 10 ton per dag in een continu proces. In 2018 volgde een testinstallatie in Moerdijk. Daarin zijn meer dan 35 verschillende plastic afvalstromen getest. En nu neemt Xycle de volgende stap. De joint venture verwacht in het derde kwartaal van dit jaar de omgevings- en bouwvergunning te ontvangen. Zo kan eind dit jaar de bouw van de installatie beginnen, waarna deze naar verwachting in het vierde kwartaal van 2023 operationeel zal zijn.

Ambities

Xycle begint nu met een installatie die jaarlijks 20 kiloton plastic omzet in ongeveer 20 miljoen liter pyrolyse-olie, maar de ambities reiken verder. Op termijn wil het bedrijf op verschillende plekken in de wereld fabrieken exploiteren met een capaciteit van 80 tot 100 kiloton per jaar. Het bedrijf claimt dat de installatie self-supporting is. Hij draait op de brandstof die de machine zelf produceert.

Delen:
Tags
Author

David@industrielinqs.nl