Kademuur met slimme sensoren

Havenbedrijf Rotterdam heeft een tweehonderd meter lange diepzeekademuur in de Arianehaven (Maasvlakte) overgedragen aan de Sif Group. In de funderingselementen van de kademuur zijn allerlei slimme sensoren opgenomen. Deze kunnen onder meer het zettingsgedrag en de bovenbelasting in de gebruiksfase op de kademuur registreren.

Sif fabriceert grote stalen buizen die worden gebruikt als funderingen voor offshore windturbines en olie- en gasplatforms. Aan de kade van Sif op de Maasvlakte worden deze monopiles met lengtes tot 120 meter en een diameter tot 11 meter, geladen door gigantische offshore installatieschepen. Eenmaal offshore worden de monopiles in de zeebodem geheid als fundatie voor bijvoorbeeld windturbines.

De Sif kade is speciaal ontworpen voor onder andere het ontvangen van de zogenaamde jack-up schepen die hun poten op de havenbodem zetten en zichzelf omhoog drukken ten behoeve van het laden van de fundaties of andere onderdelen.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl