Biobased aniline in Leverkusen Covestro

Covestro opent pilot plant voor biobased aniline in Leverkusen

Covestro heeft op haar site in Leverkusen een pilot plant geopend voor de productie van biobased aniline. Als grondstof gebruikt het bedrijf biomassa. In eerste instantie zal het bedrijf in de pilot plant grote hoeveelheden aniline produceren om de technologie verder te optimaliseren en stappen te zetten naar opschaling tot industriële schaal.

Aniline is een belangrijke grondstof voor MDI, dat onder andere wordt gebruikt om polyurethanen zoals isolatieschuim te maken. Covestro ontwikkelde het proces samen met verschillende partners uit de wetenschappelijke wereld. Het bedrijf maakt in het proces gebruik van aangepaste micro-organismen die plantaardige suikers door middel van fermentatie in een tussenproduct omzetten. Dit gebeurt onder milde omstandigheden in vergelijking met conventionele processen. In een tweede stap wordt het tussenproduct door middel van een chemisch katalytisch proces in aniline omgezet.

Covestro investeerde enkele miljoenen euro’s in de pilotinstallatie op het Chempark in Leverkusen. Het onderzoek naar bio-based aniline krijgt ook subsidie van de Duitse overheid. Vanuit het Duitse ministerie van Landbouw loopt een financiering voor een project dat in 2022 startte en in 2025 wordt afgerond.

De wereldwijde productie van aniline ligt momenteel op zo’n zes miljoen ton per jaar. Covestro is één van de belangrijkste producenten van de stof en produceert meer dan een miljoen ton per jaar. De verwachting is dat de productie de komende jaren met drie tot vijf procent per jaar zal stijgen.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl