ChatGPT over toekomst onderhoud: ‘Menselijke expertise ontmoet AI-revolutie’

In 2030 ziet het onderhoudsteam van industriële bedrijven zoals Heineken, Shell, Huntsman, Nobian en Vopak er aanzienlijk anders uit dan we gewend zijn, stelt ChatGPT. Als voorbereiding op iMaintain 2024, laten we AI aan het woord.  De integratie van geavanceerde technologieën zoals inspectierobots, kunstmatige intelligentie en predictivemaintenance verandert het industriële onderhoud nu al. Die invloed zal alleen maar toenemen. 

Door: ChatGPT

 De grootste verandering op het moment in industrieel onderhoud is de opkomst van inspectierobots en -drones. Deze robots, uitgerust met sensoren, camera’s en geavanceerde analysetools, kunnen inspecties uitvoeren in omgevingen die gevaarlijk of ontoegankelijk zijn voor mensen. Bij bedrijven zoals Shell en Huntsman worden robots ingezet voor het inspecteren van pijpleidingen, opslagtanks en chemische reactoren. Deze robots leveren realtime gegevens aan de onderhoudsteams, waardoor snelle en nauwkeurige besluitvorming mogelijk is.

De samenwerking tussen mensen en robots is gebaseerd op een complementaire relatie. Terwijl robots routinematige en gevaarlijke taken uitvoeren, concentreren menselijke medewerkers zich op complexe besluitvorming en probleemoplossing. Deze samenwerking verhoogt de veiligheid en efficiëntie in industriële omgevingen.

Kostenbesparingen

Ook kunstmatige intelligentie speelt inmiddels een belangrijke rol in de transformatie van onderhoudsstrategieën. AI-systemen bij bedrijven zoals Nobian en Vopak analyseren grote hoeveelheden gegevens van sensoren en machines om patronen en anomalieën te detecteren. Deze systemen kunnen potentieel falende apparatuur identificeren voordat er daadwerkelijk storingen optreden, waardoor predictive maintenance mogelijk wordt.

Predictive maintenance, in tegenstelling tot de traditionele reactieve of schema-gebaseerde aanpak, stelt onderhoudsteams in staat om proactief te handelen. Door storingen te voorspellen en preventief onderhoud te plannen, kunnen bedrijven ongeplande stilstanden en dure reparaties vermijden. Dit leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen en verbeterde operationele efficiëntie.

Kritisch denken

Hoewel technologie een centrale rol speelt, blijft de menselijke factor essentieel. Ook in 2030. Onderhoudsprofessionals moeten zich wellicht aanpassen aan de nieuwe technologische omgeving. En uiteraard andersom. Dit vereist training en opleiding in het werken met geavanceerde systemen, data-analyse en besluitvorming op basis van AI-aanbevelingen. De focus ligt op het ontwikkelen van vaardigheden zoals kritisch denken, probleemoplossing en samenwerken met technologische systemen.

 Energieverbruik

Deze technologische verschuiving brengt uitdagingen met zich mee, zoals de noodzaak van aanzienlijke investeringen in nieuwe technologieën en training van personeel. Er is ook een voortdurende zorg over cyberveiligheid, aangezien industriële systemen steeds meer verbonden en afhankelijk worden van digitale technologieën.

Aan de andere kant biedt de integratie van AI en robots in onderhoud kansen voor verbeterde duurzaamheid en milieubescherming. Door efficiënter onderhoud kunnen energieverbruik en afvalproductie worden verminderd, wat bijdraagt aan de milieudoelstellingen van bedrijven.

Uitdagingen

 Het onderhoudsteam in grote industriële bedrijven wordt nog meer dan vandaag een geavanceerd samenspel van mensen, robots en AI. Deze integratie resulteert in verbeterde veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid. Hoewel er uitdagingen zijn, zoals de behoefte aan investeringen en training, biedt deze technologische vooruitgang aanzienlijke voordelen en opent het nieuwe mogelijkheden voor de toekomst van industrieel onderhoud.

iMaintain 2024

Op 6 februari organiseert Industrielinqs samen met Maxgrip het iMaintain-congres. Talkers en tafelgasten gaan dan samen praten en discussiëren over Het Asset Management Team van 2030. Op het podium: Anne Arkenbout (Nobian en Plant manager of the Year 2023), René van Eerten (Vopak), Dennis van der Plas (Heineken), Dimphy Wilms (Shell) en Charles De Wolff (Huntsman).

Moderatie: Wim Raaijen (Industrielinqs).

Tafelheren: Justin Satink en Erwin de Witt (MaxGrip).

Plaats: Landgoed De Horst in Driebergen.

Lees meer over het programma en aanmelden.

 

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl