Groningen Seaports sluit 2023 positief af

Groningen Seaports heeft het jaar 2023 ondanks een teruglopend investeringsklimaat positief afgesloten. Volgens de voorlopige cijfers die tijdens de nieuwjaarsreceptie werden bekendgemaakt, wordt een winst van 5,5 miljoen euro verwacht bij een omzet van 51 miljoen euro.

In totaal werd in 2023 46,6 hectare aan terrein uitgegeven aan bedrijven, bijna 10 hectare meer dan een jaar eerder. Daarnaast boekte Groningen Seaports een record overslag van ruim 14 miljoen ton. Dat is met name te danken aan de overslag van vloeibaar aardgas (LNG) in de Eemshaven.

De financiële cijfers over het afgelopen jaar zijn behoorlijk beïnvloed door het teruglopende investeringsklimaat in Nederland en Cas König, CEO van Groningen Seaports uitte hierover zijn zorg.  “Door de gestegen bouwkosten, hogere rentes en beperkte beschikbaarheid van energie, is financiering voor bedrijven een grote uitdaging. Het gevolg daarvan is dat bedrijven hun beslissingen om zich daadwerkelijk in ons gebied te vestigen uitstellen.”

Desondanks gingen de ontwikkelingen in de havens en het aangrenzende industrieterrein onverminderd door. In Delfzijl wordt er volop gebouwd door onder andere Contitank, Avantium, North Water en EEW. In de Eemshaven vinden de bouwactiviteiten plaats op de terreinen van onder meer QTS, Google, EDC, TKF en DHSS.

Het afgelopen jaar meldde zich ook een aantal nieuwe innovatieve bedrijven zoals Uppact dat een demofabriek gaat vestigen in het Chemport Innovation Center. Uppact maakt van moeilijk-te-recyclen plastic en textielafvalstromen recyclebare bouwmaterialen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd bekend dat het bedrijf SFP (Sustainable Fuel Plant) zich gaat vestigen in Delfzijl. Dit bedrijf ontwikkelt installaties voor de productie van duurzame energie.

Hoewel het investeringsklimaat onder druk staat verwacht König over 2024 nieuwe bedrijfsaankondigingen te doen voor de Eemshaven en Delfzijl.

Delen:

monique@industrielinqs.nl