waterstofopslag Loenhout Fluxys

Fluxys start pilot ondergrondse waterstofopslag in aquifer Loenhout

Fluxys Belgium onderzoekt in een pilot project de haalbaarheid van ondergrondse waterstofopslag in Loenhout. In het project BE-HyStore onderzoekt de netbeheerder de mogelijkheid om waterstof op te slaan in een ondergrondse watervoerende laag, een zogeheten aquifer.

Op meer dan een kilometer diepte in de ondergrond van de Fluxys site in Loenhout in België, vlakbij de Nederlandse grens, bevindt zich een geologische structuur die geschikt is voor gasopslag. Sinds 1985 gebruikt Fluxys deze om aardgas op te slaan en weer op te pompen.

Fluxys heeft de afgelopen drie jaar samen met het specialistische bedrijf Geostock onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van ondergrondse waterstofopslag in deze geologische laag. Aan de hand van praktijktesten wil Fluxys nu samen met de Ugent de opslagmogelijkheden verder analyseren. Het gezamenlijk project, BE-HyStore, wordt ondersteund door het federale Energietransitiefonds.

De potentiële opslagcapaciteit van de lokatie in Loenhout is equivalent aan ongeveer 2,4 TWh. Het pilotproject is een primeur op het gebied van waterstofinjectie in een aquifer.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl