Reorganisatie bij Ineos Phenol Doel

Ineos Phenol Belgium trekt voornemen collectief ontslag Doel in

Ineos Phenol Belgium heeft bekend gemaakt dat het collectieve ontslag voor de vestiging in Doel wordt ingetrokken. Eind juni maakte het bedrijf bekend dat het de site wilde reorganiseren en dat hierbij tientallen banen verloren zouden gaan. Na evaluatie van de informatie- en consultatieronde besluit de raad van bestuur nu de maatregel in te trekken.

Het feit dat Ineos Phenol het collectieve ontslag intrekt, betekent overigens niet dat de banen behouden blijven. Het bedrijf startte na de aankondiging in juni met de verplichte informatie- en consultatieronde. Het overleg met de sociale partners verliep stroef en een doorbraak in het overleg bleef uit. Ineos wilde de reorganisatie snel doorvoeren om vanaf 2024 met een nieuwe organisatiestructuur verder te gaan. Het bedrijf onderzoekt nu alternatieve opties om de arbeidskosten te reduceren. Het bedrijf geeft aan hiervoor de ‘gangbare wettelijke procedures’ te volgen.

Afgenomen vraag

Ineos Phenol heeft te maken met een sterk afgenomen vraag als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen, een conjunctuurvertraging en een verhoogde import van Aziatische spelers die nieuwe afzetmarkten zoeken voor hun overtollige capaciteit. ​Door deze combinatie van factoren ligt de productie in de fabriek in Doel sinds een jaar stil. De productie is overgeheveld naar een de fabriek van Ineos in Gladbeck in Duitsland,

Bij Ineos Phenol Belgium in Doel werken momenteel 182 werknemers. Het is de grootste fenolfabriek ter wereld. De jaarlijkse productiecapaciteit is 680.000 ton. Naast fenol produceert de fabriek ook aceton en AMS (alpha-methylstyreen).

Reorganisatie bij Ineos Phenol Doel: 56 banen op de tocht

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl