Total La mede

TotalEnergies zoekt leveranciers groene waterstof

TotalEnergies is op zoek naar 500.000 ton groene waterstof per jaar. Het bedrijf heeft een tender uitgeschreven voor de levering van de waterstof aan haar Europese raffinaderijen.

TotalEnergies heeft in Europa zes raffinaderijen, in Zeeland, Antwerpen, Leuna (Duitsland), Normandië, Donges en Feyzin (Frankrijk). Ook heeft het twee bioraffinaderijen in Frankrijk, in La Mède en Grandpuits. Het bedrijf wil dat de waterstofbehoefte van deze raffinaderijen in 2030 groen geproduceerd is.

Zelf investeert het bedrijf ook in groene waterstof. Zo werkt het op haar bioraffinaderij in La Mède met Engie aan het Masshylia project. Op de Grandpuits-bioraffinaderij ontwikkelt TotalEnergies met Air Liquide een nieuw circulair systeem om 20.000 ton waterstof te produceren uit overtollig biogas uit de raffinaderij. Recentelijk sloot het bedrijf een overeenkomst met het Duitse VNG voor levering van groen waterstof aan haar Leuna-plant.

Normand’Hy

Nu kondigde TotalEnergies een nieuwe overeenkomst met Air Liquide aan voor de levering van 15.000 ton groene en ‘low-carbon’ waterstof aan de site in Normandië. Air Liquide zal het waterstof vanaf 2026 leveren. Air Liquide bouwt hiervoor de Normand’hy elektrolyser, die een capaciteit van 200 MW krijgt. TotalEnergies heeft recht op de helft van het geproduceerde waterstof uit deze elektrolyser en levert op haar beurt de benodigde energie voor de productie ervan.

Het Normand’Hy project wordt ondersteund door de Franse overheid en de Europese Unie.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl