Inovyn Lillo

Bouw ProjectOne Ineos eindelijk van start

Met het plaatsen van een damwand gaf Ineos 15 december de aftrap voor de bouw van ProjectOne in de Haven van Antwerpen. Het project omvat onder andere de bouw van een ethaankraker voor de productie van etheen. Deze kraker moet in 2026 worden opgeleverd. De verwachting is dat deze zo’n 450 banen oplevert.

Met de start van de constructie wordt een nieuwe fase van het project ingeluid, die tot nu toe niet zonder slag of stoot ging. Het bedrijf stuitte de afgelopen jaren op bezwaren van natuur- en klimaatorganisaties. Op het braakliggende terrein waar Ineos het project wilde realiseren, was vegetatie ontstaan. De milieu-organisaties protesteerden tegen het rooien van de bomen. Hierdoor liep het project vertraging op. Uiteindelijk kreeg het bedrijf wel een vergunning voor de bouw.

Hogere kosten

Daarnaast vallen de kosten van het project fiks hoger uit. Het bedrijf heeft nu vier miljard euro voor het project gereserveerd. Dat betekent de grootste investering in de Europese chemische industrie van de afgelopen 25 jaar. Eerder beraamde het bedrijf dat Project One 2,7 miljard zou kosten.Eerder deze week werd bekend dat de Vlaamse regeging een waarborg van 500 miljoen euro had goedgekeurd voor het Ineos-project.

PDH

Ineos maakte in 2019 bekend dat het Project One in Antwerpen gerealiseerd zou worden. In eerste instantie was het plan om ook een PDH-fabriek te bouwen, voor de productie van propeen uit propaan. Maar begin 2021 liet het bedrijf weten dat het de bouw van die installatie uitstelde en zich concentreert op de constructie van de ethaankraker.

CO2-neutraal

De ethaankraker gaat deels op waterstof draaien, dat in het proces wordt gegenereerd. Hierdoor verbruikt de installatie bijna 60% minder aardgas dan traditionele etheenfabrieken.  Ineos denkt dat de kraker tegen 2036 CO2-neutraal kan zijn, door het volledig overstappen op waterstof.

Op de foto de Ineos-Inovyn site in Lillo

 

 

Delen:

monique@industrielinqs.nl