Capaciteit Duitse LNG-terminal al in de zomer open voor boekingen

Het onafhankelijk willen zijn van Russisch gas geeft de Hanseatic Energy Hub in Stade (Duitsland) een boost. Al in de zomer van 2022 kunnen internationale marktpartijen terminalcapaciteit gaan boeken. De nieuwe LNG-terminal moet tegen 2026 operationeel zijn.

‘De vraag in de markt is groot en HEH bevindt zich al in een vergevorderde positie met zeer gedetailleerde informatie over de commerciële en technische elementen van de terminal’, aldus Danielle Stoves, commercieel directeur Hanseatic Energy Hub. Zo heeft het Duitse energiebedrijf EnBW al aangekondigd minimaal drie miljard kubieke meter aardgas per jaar aan importcapaciteit te willen boeken. De Stade LNG-terminal krijgt in totaal een capaciteit van 13,3 miljard kubieke meter aardgas per jaar. Dit komt overeen met ongeveer vijftien procent van de Duitse gasvraag.

Het HEH-consortium, bestaande uit Fluxys, Partners Group en Buss Group, is onlangs uitgebreid met Dow, directe buur in het industriepark Stade. De partners waren vorig jaar al overeengekomen dat Dow restwarmte aan de terminal gaat leveren. Daarmee kan HEH zonder uitstoot vloeibaar gas hervergassen naar de oorspronkelijke gasvorm. Als onderdeel van het partnerschap stelt Dow ook bouwgrond voor de terminal en infrastructuurdiensten beschikbaar.

De hub is in eerste instantie ontworpen voor LNG en koolstofarme energiebronnen zoals bio-LNG en synthetisch methaan. Naarmate het wereldwijde aanbod groeit, is het straks ook klaar om CO2-neutrale energiebronnen zoals ammoniak te importeren.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl