BASF breidt productie in Antwerpen uit

BASF bouwt op haar Verbund-site in Antwerpen een nieuwe productie-unit voor alkylethanolamines. Het bedrijf verwacht de installatie in 2024 in gebruik te kunnen nemen. De bouw van de nieuwe fabriek is het sluitstuk in een serie van projecten op de Antwerpse site. In totaal investeert het bedrijf ruim vijfhonderd miljoen euro in deze projecten.

Ruim twee jaar geleden kondigde BASF aan op de Antwerpse site de productiecapaciteit van ethyleenoxide en derivaten daarvan uit te breiden. De bouw van de tweede grote ethyleenoxide-installatie begon in november 2019 en verloopt volgens het bedrijf vlot.

Daarnaast zouden verschillende installaties voor ethyleenoxide-derivaten worden gebouwd. Denk daarbij aan niet-ionische surfactanten, glycolethers en andere alkoxylaten, maar ook een uitbreiding van de methyltriglycol-capaciteit. De gefaseerde opstart van de nieuwe installaties begint in de loop van dit jaar.

Vlokmiddelen

De nieuwe installatie voor alkylethanolamines (AEOA) is onderdeel van dit geïntegreerde project. Met de nieuwe fabriek neemt de AEOA-productiecapaciteit van BASF wereldwijd met bijna dertig procent toe, tot meer dan 140.000 ton per jaar. Tot het AEOA-portfolio van BASF behoren bijvoorbeeld dimethylethanolamines en methyldiethanolamines.

AEOA worden voornamelijk gebruikt als voorproduct voor vlokmiddelen in de behandeling van water en in de coatingsindustrie waar ze dienen om pigmenten met harsen te verbinden. Andere toepassingen zijn onder andere gasbehandeling, verzachten van weefsels en additieven voor bewerkingsvloeistoffen in de metaalindustrie en voor polyurethanen.

Stapsgewijs

Eerder breidde BASF al de capaciteit van haar alkoxyleringseenheid in Antwerpen uit. De eerste extra capaciteit kwam in 2018 beschikbaar en tot en met 2021 werd de productiecapaciteit stapsgewijs met 25 procent verhoogd.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl