Lange onderhoudsstop Shell Energy & Chemicals park Rotterdam

Shell begint op het Energy & Chemicals Park Rotterdam (voorheen Shell Pernis) eind januari met een grote onderhoudsstop. Pas eind juni, vijf maanden later, moeten alle werkzaamheden afgerond zijn.

Shell gaat samen met contractors een flink aantal installaties van binnen en buiten inspecteren, schoonmaken en onderdelen vervangen. Er zijn gedurende die vijf maanden meer dan 2.500 extra contractors aan het werk. Zij vullen de ongeveer 1.900 mensen aan die gewoonlijk al op het Energy & Chemicals Park Rotterdam werkzaam zijn. ‘De onderhoudsstop verbetert de procesveiligheid en betrouwbaarheid van de installaties’, stelt woordvoerder Marc Potma. Hij wil niet veel meer over de extreem lange stop vertellen vanwege concurrentiegevoelige informatie.

Vervangen, gerepareerd of verbeterd

In 2019 nam Shell dertien van de vijfenzestig fabrieken op Pernis in groot onderhoud van eind januari tot en met eind maart. Toen ging het om de benzinefabrieken. Tijdens de stop werden veel kleppen, pijpen, afsluiters en warmtewisselaars vervangen, gerepareerd of verbeterd. En daarnaast werden projecten gedaan om de fabrieken energie-efficiënter te maken. Ook kreeg de cat-cracker een nieuwe stripper en werden grote leidingen vervangen.

In 2020 had Shell Pernis in mei en juni een grote onderhoudsstop waarbij tien fabrieken onder handen werden genomen. Ze werden van binnen en buiten geïnspecteerd en verbeterd. Onder andere vaten, torens en warmtewisselaars werden geïnspecteerd, vervangen en gereinigd, zodat ze er weer drie tot zes jaar tegenaan kunnen. Daarnaast verving Shell tijdens de stop onder andere een grote strippenkolom van 32 meter.

Shell Pernis is de grootste raffinaderij van Europa. De fabrieken op het terrein verwerken samen twintig miljoen ton olie per jaar.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl