Stikstofcrisis breidt zich uit naar bestaande natuurvergunning

Sabic Innovative Plastics kondigde een jaar geleden aan in Bergen op Zoom een biomassa-installatie te willen bouwen. Plan was om dit jaar met de bouw te beginnen zodat de centrale begin 2025 in gebruik kan worden genomen. Milieuorganisaties hebben bij de provincie Noord-Brabant echter een bezwaarschrift ingediend tegen de komst van de biomassacentrale.

Het doel van Sabic is om de warmtevoorziening in haar productieprocessen in Bergen op Zoom te verduurzamen. Het bedrijf heeft verschillende mogelijkheden onderzocht en het gebruik van biomassa als brandstof bleek op korte termijn de meest geschikte en haalbare oplossing voor een CO2-gunstige warmtevoorziening.

Sabic wil in de nieuwe installatie resthout uit duurzame bosbouw verstoken. Denk aan grote productiebossen in Europa en Noord-Amerika, waar bouwmateriaal en papier wordt geproduceerd. Deze bossen groeien minimaal zo snel aan als er jaarlijks wordt gekapt. Voor het resthout uit deze bossen is energieproductie een nuttige toepassing. De biomassa wordt per binnenvaartschip aangevoerd. Uitgebreide filter- en reinigingssystemen moeten de uitstoot van stikstof en fijnstof beperken tot onder de vergunningseisen.

Te ruime stikstofrechten

En bij dat laatste gaat het vooral fout. Volgens de milieuorganisaties, waaronder Mobilisation for the Environment (MOB) en de Brabantse Milieufederatie, heeft het chemiebedrijf veel te ruime stikstofrechten toegekend gekregen. Daar blijft de geplande biomassacentrale gemakkelijk binnen. Op papier lijkt er dan geen stikstoftoename te zijn, maar in werkelijkheid is die er wel. En daar willen de milieuorganisaties een stokje voor steken.

In december liep RWE met haar Amercentrale tegen een soortgelijk bezwaar aan. RWE had in 2019 een vergunning aangevraagd om de centrale in Geertruidenberg verder op biomassa te kunnen overschakelen. MOB spande hier echter een rechtszaak tegen aan, en met succes. Eind vorig jaar vernietigde de Rechtbank Oost-Brabant de eerder verstrekte Wnb-vergunning (Wet natuurbeheer). Dit deed ze omdat ze vindt dat het niet altijd toegestaan moet zijn te salderen met in het verleden vergunde, maar niet feitelijk benutte emissieruimte.

RWE had, net als Sabic, een natuurvergunning met ruime stikstofrechten. Dat kwam omdat een van de ovens van de centrale al jaren stil stond. De stikstofruimte van deze oven was onbenut en RWE dacht die te kunnen gebruiken om extra biomassa bij te stoken. De rechter vond echter dat de provincie de overtallige stikstofrechten had moeten intrekken bij het herzien van de vergunning in 2019. Op dat moment was de oven al gesloten. De provincie moet de vergunning nu opnieuw beoordelen en krijgt daar zes maanden de tijd voor.

Grote gevolgen

De uitspraak kan grote gevolgen hebben. De stikstofcrisis gaf al problemen bij projecten van bedrijven die zich nieuw willen vestigen of geen stikstofruimte over hadden, maar kan zich nu ook uitbreiden naar bedrijven die een natuurvergunning met ruime stikstofrechten op zak hebben. MOB heeft inmiddels haar pijlen al gericht op Sabic en de geplande biomassacentrale in Bergen op Zoom.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl