Shell en Uniper bundelen krachten voor waterstoftransitie

Shell en Uniper ondertekenden een memorandum of understanding voor versnelling van de ontwikkeling van een Europese waterstofeconomie. De partijen zoeken gezamenlijke mogelijkheden om de vraag naar industriële waterstof en waterstof voor de mobiliteit te koppelen aan het aanbod, de productie en de opslag van waterstof.

De bedrijven zullen eerst nagaan welke mogelijkheden er zijn om potentiële synergieën te ontwikkelen die bestaande projecten versnellen in Duitsland, Nederland en mogelijk andere Europese landen. Op basis van een volledige waardeketenbenadering zullen Shell en Uniper de belangrijkste kansen identificeren om de basis te leggen voor een nieuwe waterstofeconomie in Europa.

Infrastructuur

Centraal in de aangekondigde samenwerking staat de verkenning van toekomstige opties. Waaronder de noodzakelijke infrastructuur voor grootschalig vervoer van waterstof en CO2 van de havens van Rotterdam en Wilhelmshaven naar Noordrijn-Westfalen (NRW).

Een van de projecten die in aanmerking komen, is Shell’s Rheinland-transformatie. Waar Shell een bestaand raffinagebedrijf omvormt tot een ultramodern energie- en chemiepark. Shell nam deze week een 10MW PEM-elektrolyser in gebruik en werkt met partners aan de uitbreiding van de capaciteit tot 100 MW.

Energiecentrales

Uniper zal de levering van waterstof vanuit de bestaande Uniper-productielocaties in Rotterdam en Wilhelmshaven aan de Shell Energy and Chemicals Park Rheinland-locaties in Wesseling en Godorf verder onderzoeken. Daarnaast wil Uniper  zijn elektriciteitscentrale in Gelsenkirchen Scholven en enkele grootschalige klanten aan te sluiten op zijn waterstofproductie-installaties aan de kust.

Delen:
Tags
Author