Demo-installatie in Antwerpen verwerkt afgedankt polystyreen

Afvalbeheerder Indaver bouwt in Antwerpen een demo-installatie voor het recyclen van vijftienduizend ton end-of-life plastics per jaar. De Plastics2chemicals installatie zet gemengde polyolefines om in basisproducten als nafta en wax. Polystyrenen worden afgebroken tot monomeren die opnieuw als grondstof te gebruiken zijn. Als alles volgens planning verloopt, gaat de installatie medio 2021 de eerste afvalstromen verwerken.

Indaver heeft het nieuwe proces sinds 2017 uitgebreid en succesvol getest in een labomgeving in samenwerking met de universiteiten van Gent en Antwerpen. Met de demo-installatie in Antwerpen wordt het proces opgeschaald van twee kilo per uur naar twee ton per uur. De Plastics2chemicals demo-installatie moet vooral de eindkwaliteit van de grondstoffen verder afstemmen op de specificaties van de klanten.

Als de demo-installatie aan de verwachtingen voldoet, volgen er large-scale installaties op strategische locaties in Europa. Die gaan dan dedicated polystyreen of juist dedicated polyolefines recyclen.

De gerecyclede producten beantwoorden aan de vereisten voor direct industrieel gebruik in petrochemische processen. De nieuwe polymeren zijn ook geschikt voor toepassingen in de voedingsindustrie.

Delen:
Author