Finalisten Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019 bekend

De finalisten voor de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019 zijn bekend. Met deze prijs stimuleert de Rabobank (startende) ondernemers te werken aan innovatieve oplossingen die er toe doen. Ondernemers die niet alleen willen bijdragen aan de groei van hun bedrijf, maar ook aan een maatschappelijk vraagstuk en een betere wereld.

In totaal mogen negen finalisten, in drie verschillende categorieën, hun innovatie idee presenteren. Tijdens het event wordt in elke categorie een winnaar bekend gemaakt. Naast de categorieën ‘Food & Agri’ (finaliseten: Hanskamp, Fumi en Sponsh) en ‘Vitale gemeenschappen & zorg’ (finalisten: RelieVR BV, SocialGenomics en Speaksee) is er ook de categorie ‘Circulaire economie & klimaat’. De drie finalisten in deze categorie zijn: AsBeter, Cumapol BV en Zero foodwaste.

In deze categorie draait het om innovaties voor een duurzame economie met als doel:

  • kringlopen van grondstoffen of nutriënten te sluiten
  • uitstoot van broeikasgassen te verlagen
  • energie- en grondstofverbruik te verminderen of verduurzamen
  • vernieuwende initiatieven om samen innovatieve ketens te vormen

Asbeter was vorig jaar een van de genomineerden van de Enlightenmentz 2019. Lees hier meer over Asbeter.
De tweede genomineerde is Cumapol, onder andere bekend vanuit de samenwerking met BioBTX in de realisatie van een demofabriek die erop gericht is om biomassa om te zetten in chemische bouwstenen (lees meer). Voor deze wedstrijd draait het om een nieuw initiatief van Cumapol: CuRe. Momenteel wordt 91 procent van alle polyester nog niet gerecycled, omdat het kleur of additieven bevat. De CuRe polyester rejuvenation technology heeft als ambitie om elk type gebruikt polyester te verwerken tot transparante polyester pellets met dezelfde eigenschappen als nieuw polyester. Hiervoor is een proces op labschaal ontwikkeld, genaamd CuRe. Om genoeg bewijs te hebben en om de huidige productiefabriek uit te kunnen bouwen, is besloten een pilotfabriek te bouwen. Deze pilotfabriek wordt begin 2020 geopend in Emmen.
De derde finalist, Zero foodwaste, richt zich op het economische aantrekkelijk maken van voedselafval-reductie aan het eind van de keten (lees: bij horeca of consument), met een oplossing op basis van AI die vooruitstrevende technologie toegankelijk en intuïtief maakt voor dagelijks gebruik.

De finalisten maken kans op begeleiding, coaching en een geldbedrag vanuit de Rabobank. De prijswinnaars worden op 27 september bekend gemaakt tijdens het Springtij evenement op Terschelling.

Delen:
Author