Pip van Dijk (Cabot) is Techniekheld 2019

Pip van Dijk van Cabot is tijdens de beurs Maintenance NEXT in Rotterdam Ahoy uitgeroepen tot Techniekheld 2019. Het is de eerste keer dat deze award wordt uitgereikt. De jury roemde zijn drive om altijd samen te werken en zijn sterke communicatieskills. Pip nam het op tegen Luuk de Jong (Delicia), Carsley Gorsele (Croonwolter&dros) en Meini Lutterop (Stork), volgens de jury prachtige voorbeelden van helden in de techniek.

Techniekhelden zijn technici die meer doen dan van ze wordt gevraagd, die continu bezig zijn zichzelf te verbeteren en die hun enthousiasme over weten te brengen op anderen. De verkiezing is in het leven geroepen door het iMaintain platform.

Pip van Dijk (60) is altijd bezig met techniek. Als hij klaar is bij zijn werkgever chemiebedrijf Cabot, sleutelt hij aan zijn motor of aan de oude mijnenveger van de marine die hij met zijn vereniging heeft gekocht en waar ze rondvaarten mee doen. Zijn enthousiasme en kennis over techniek brengt hij graag over op zijn (jongere) collega’s. Volgens zijn collega’s is hij een inspirerende en motiverende voorman.

Pip vindt techniek het mooiste dat er is en probeert dat over te brengen op anderen. ‘De jongens die nu worden opgeleid tot operator krijgen vooral veel les in rekenen en het werken met een computer, maar echt onderhoud aan machines doen ze niet meer. Dat wordt uitbesteed aan andere afdelingen. Ik vind het mooi om aan degenen die een Vapro A of B diploma hebben behaald uit te leggen hoe installaties werken. Het is jammer, want ze weten zelf niet meer hoe ze de meest simpele handelingen moeten doen. Dat mis ik in de huidige technische opleidingen. Bij ons starten operators daarom ook in het veld, pas daarna komen ze achter het paneel terecht.’

Pip met het trotse team van Cabot

Toen Pip vier jaar geleden bij Cabot begon werd er net een turbine gebouwd. Een nieuwe installatie opstarten is het leukste dat er is. Als je dan storingen hebt, kan je gericht zoeken, want je weet precies waar alles zit en hoe het werkt. Dan ben je echt met de machine bezig en gaat het je eigen ding worden. Dat is echt leuk. Net als het overbrengen van kennis over de turbine aan de operators. Daarnaast vind ik het belangrijk om bij een storing een samenwerking te creëren tussen de werkplaatsen, de schoonmakers, operators enzovoort. Om daar één groep van te maken en die te leiden, dat is zo belangrijk in een continu bedrijf. En dit lukt door gewoon met elkaar te praten.’

Opleiding

Naast de titel Techniekheld 2019 wint Pip van Dijk een geldbedrag van duizend euro en een op maat gemaakte smeertechnische opleiding, beschikbaar gesteld door sponsor Van Meeuwen.

Delen:
Author