Raffinaderijen kunnen kwart bijdragen aan klimaatopgave industrie
Publicatie
13 nov 2018
Categorie
Petrochem
Soort
nieuws
Tags
CCS, CO2, CO2-reductie
De Nederlandse raffinagesector kan in 2030 5,5 megaton CO₂ van de jaarlijkse uitstoot reduceren. Dat is een kwart van de reductieopgave van 19,4 megaton CO₂ die het kabinet voor 2030 bij de industrie heeft neergelegd.
De technologie met de grootste bijdrage aan de reductie is CCS (Carbon Capture Storage). Met opvang en opslag van CO₂ kan de sector ruim 4 megaton CO₂-uitstoot reduceren. Dit staat in de studie ‘CO₂ reductie roadmap van de Nederlandse raffinaderijen’, van adviesbureau DNV-GL, in opdracht van de VNPI. Het rapport is overhandigd aan minister Wiebes van Economische zaken.
Blauwe waterstof
De studie beschrijft hoe de Nederlandse raffinaderijen hun CO₂-uitstoot kunnen reduceren in de periode tot 2030 en tot 2050. Naast CCS zijn mogelijke technologieën hierbij het opzetten van energie-efficiëntieprojecten, CO₂-opvang bij de raffinage zelf, elektrificatie van processen met de inzet van groene stroom en de inzet van restwarmte bij afnemers buiten de raffinaderij. Deze technologieën zijn al beschikbaar of met verwachte R&D-voortgang te realiseren.
Een route met perspectief is de inzet van ‘blauwe’ waterstof: dat wil zeggen dat CO₂-uitstoot van de productie van waterstof wordt opgevangen en opgeslagen. Waterstof is een belangrijke grondstof voor de raffinage en wordt zowel op het raffinageterrein geproduceerd, als erbuiten door toeleveranciers. Met de inzet van blauwe waterstof kan 3 megaton CO₂ worden gereduceerd. Deze maatregel is technisch uitvoerbaar en kent de gunstigste kostprijs van het gehele reductiepakket.
Niet uit de markt prijzen
Om de beoogde reductieopgave tot 2030 te realiseren is een aanvullende investering van 3,7 miljard euro nodig. Dit bedrag komt bovenop de reguliere investeringen die al worden gedaan om te blijven voldoen aan de geldende wettelijke verplichtingen. Een van de gespreksonderwerpen aan de Klimaattafel is hoe deze investeringen kunnen worden gerealiseerd zonder de internationale concurrentiepositie van Nederlandse raffinaderijen aan te tasten.
VNPI-directeur Erik Klooster: ‘Op dit moment zijn afnemers van raffinageproducten niet bereid om extra te betalen voor producten met een lagere CO₂-footprint. Extra klimaatinvesteringen moeten er niet toe leiden dat de industrie zich uit de markt prijst. Daarover zijn we met de overheid en andere betrokkenen in gesprek. Met een uitgekiend innovatiebeleid kan Nederland de plaats worden waar de raffinagesector investeert in de toekomst.’
Investeringen nodig
Om de raffinaderijen in staat te stellen 5,5 megaton CO₂ van de jaarlijkse uitstoot te reduceren, moet volgens de DNV-GL-studie een aantal voorwaarden worden ingevuld. Ten eerste moet Nederland investeringen in CO₂-reductie aantrekkelijk maken om het benodigde kapitaal aan te kunnen trekken. De uitdaging is om je land te positioneren als de plaats waar eigenaren van de industrie willen investeren in innovatieve technologieën om CO₂ te reduceren.
Ten tweede blijkt dat behalve enkele energie-efficiëntie maatregelen, zijn alle opties uit het pakket op dit moment verlieslatend. Met maatregelen als een hogere internationale CO₂-prijs en nationaal beleid als een SDE+ subsidie kan de eigenaar van de raffinaderij tot een investering worden bewogen.
Ten derde zijn landelijke investeringen in energie-infrastructuur noodzakelijk; er komt een netwerk voor transport en opslag van CO₂ (te beginnen in de Rotterdamse haven), het bestaande waterstofnetwerk wordt uitgebreid en verbeterd, het elektriciteitsnet moet worden verzwaard en voldoende betrouwbaar zijn om raffinageprocessen te kunnen elektrificeren en er komt een infrastructuur voor industriële restwarmte en een methodiek die het aantrekkelijk maakt om deze warmte af te nemen.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
‘Voortdurende onzekerheid werkt belemmerend’
13 feb 2019‘Door te radicaliseren, trap je juist op de rem’, stelt Alice Krekt, programmadirecteur van het Deltalinqs Climate Program. Ze hoopte dat met de klimaattafels het...

Column: Voortouw nemen
8 feb 2019Wie had dat gedacht? Wij hebben als sector de meest invloedrijke man in ons midden: Feike Sijbesma, CEO van DSM. De Volkskrant stelt jaarlijks een...

BASF ontwikkelt CO2-vrije route voor waterstof uit aardgas
10 jan 2019Chemieconcern BASF ontwikkelt een proces om uit aardgas waterstof en tegelijk koolstof te maken. Daarmee is op een energiezuinige manier enorm veel CO2-uitstoot te reduceren....

SDE++ voor grootste CO2-reductiemaatregelen
26 nov 2018De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie wordt met ingang van 2020 verbreed. De regeling beperkt zich niet meer tot duurzame energieproductie maar gaat zich richten op CO2-reductie....
