LyondellBasell krijgt een subsidie van veertig miljoen euro uit het Europese Innovatiefonds. Het bedrijf gebruikt de subsidie voor de ontwikkeling van een elektrische demonstratie-installatie voor de chemische recycling van polyolefines.
LyondellBasell wil op haar site in Wesseling in Duitsland een demonstratie-installatie op industriƫle schaal bouwen voor haar MoReTec-technologie. Met deze technologie kan het bedrijf polyolefines omzetten in pyrolyse-olie en pyrolyse-gas. De pyrolyse-olie kan worden gebruikt als grondstof voor de productie van polymeren. Pyrolyse-gas wordt normaal gesproken als brandstof ingezet. Door het inzetten van de MoReTec-technologie kan LyondellBasell deze component ook gebruiken als vervanger van fossiele grondstoffen.
Elektrificatie van het proces betekent dat het op hernieuwbare energie kan draaien. Daarbij is proces relatief gemakkelijk op te schalen en zorgen katalysatoren ervoor dat het proces bij lage temperatuur werkt. Ook heeft LyondellBasell een innovatief ontwerp voor warmteoverdracht toegepast.
1,2 miljoen Duitsers
Het bedrijf zet in de demonstratie-installatie huishoudelijk afval om in grondstoffen voor de productie van nieuwe plastics. Deze brengt LyondellBasell op de markt onder haar CirculenRevive merk. De installatie in Wesseling krijgt een jaarcapaciteit om het plastic afval van meer dan 1,2 miljoen Duitsers te verwerken. Het bedrijf wil deze in 2026 in gebruik nemen.
Het MoReTec project is Ć©Ć©n van de 41 projecten die in deze subsidieronde een bijdrage uit het Europese Innovatiefonds ontvangt. De EU zet via dit instrument in om demonstratie- en commercialisatieprojecten voor innovatieve ālow-carbonā-technologie te ondersteunen. De EU stelt hiervoor in totaal 3,6 miljard euro beschikbaar.